Dagelijkse kost 24 november 2011

 

  • NMa wist van veilingkartel in 2005 (nu.nl)
  • Amsterdam wil huur koppelen aan inkomen (Parool)

De Fransen voelen nattigheid in hun eigen boekhouding. Te grote banken, onbetaalbare pensioenlasten die uit de belastingpot moeten komen en een overheid die voor meer dan 50% verantwoordelijk is voor de Franse economie. Frankrijk wil weer een geldpers..

  • Fransen blijven hameren op grotere rol ECB (RTL-Z)
  • Barroso: geen actie in schuldencrisis is einde euro (RTL-Z)

Update Duitse rente

Bron: FT Alphaville

Zero Hedge kwam met de analyse wat er nou exact aan de hand is. Conclusie: There is less than meets the eye (Zero Hedge)

Via de mail, van onze SNS-correspondent:

De mislukte veiling van Duits staatspapier heeft de zaken in Europa op scherp gezet. De bekende klap met de schep komt weer van achteren.
Duitsland merkt nu voor het eerst sinds lange tijd aan den lijve hoe het is om afhankelijk te zijn van de kapitaalmarkt. Een treasurer die treurig naar de telrol staart en gedwongen is de tweede envelop open te maken *). Zo wordt ook Duitsland richting uitgifte van een gezamenlijke stability bond geduwd en misschien dat we nu eindelijk eens rentepercentages zien die wat meer conform de risico's zijn die met grote schuldenposities gepaard gaan. Volgens de laatste berichten zou Duitsland/Merkel wel te bewegen zijn om onder voorwaarden te kijken naar de uitgifte van Eurobonds.

Als we de Eurolanden gaan wegen naar rato van hun BBP dan maakt Duitsland op dit moment bijna 28% uit van het totaal, Frankrijk 22% en Italië 17%. Wanneer we de rendementen op obligaties van deze eurolanden wegen met deze percentages, dan zien we een 5 jaar rente van 4.93% en een 10 jaar van 5.04%. Actuarissen van pensioenfondsen zullen een hele doos Cleenex nodig hebben om de tranen van geluk te drogen maar voor Nederland en Duitsland is het een heel ander verhaal want we hebben het dan grosso modo over een verdubbeling van de rente voor nieuwe schuld. Bijgaand sturen we een overzichtje met de rendementen en gewichten.

*) Is een oude mop onder Treasurers en we hebben hem al eens eerder gebruikt vandaar dat hij nu in de voetnoot terecht is gekomen: Komt een nieuwe treasurer bij het bedrijf en krijgt van zijn voorganger 3 genummerde enveloppen om te bewaren voor noodgevallen. Sure enough wordt er al vrij snel heel veel geld verloren en de nieuwe treasurer wordt op het matje geroepen. Hij opent de eerste envelop en leest “blame your predecessor”. Hij gaat naar de directie en meldt dat het verlies is ontstaan door de verkeerde procedures die zijn voorganger heeft ingevoerd. Hij krijgt bijval.

Voor de tweede keer gaat het heel erg mis en opnieuw moet de treasurer op het matje komen. Tijd om de tweede envelop te openen. Hij leest “blame the markets”. Uitvoerig doet de treasurer verhaal hoe de markt hem op het verkeerde been heeft gezet. Alsof ze tegen hem samenspannen….  De directie geeft hem opnieuw pardon. Als het voor de derde keer gruwelijk misgaat wordt het tijd voor envelop nummer 3. Hij opent deze en leest : “prepare 3 more envelopes”.
 

  • Irish Prime Minister Begs EU for Debt Relief in Disgraceful Performance (Mike Shedlock)
  • Nouriel Roubini And James Rickards Are In A Huge 16-Hour Twitter War Over The Gold Standard (Business Insider)
  • Keith Neumeyer: The Silver Market Lacks Integrity (SilverSeek)
  • 17 Quotes About The Coming Global Financial Collapse That Will Make Your Hair Stand Up (Economic Collapse)

Het Duitse exportwonder wordt er een heel klein beetje mee verklaard.. China: Buy a home, get a free BMW

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo