Dagelijkse kost 25 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Moody's stelt vooruitzicht kredietwaardigheid EFSF op negatief
Non-nieuws maar het moet gemeld worden. Het EFSF heeft een negatief vooruitzicht van Moody's gekregen en dat hangt samen met de negatieve vooruitzichten voor de kredietwaardigheid van Duitsland, Luxemburg en Nederland. Die werden gisteren door Moody's op standje negatief gezet.

Als we de cijfers bekijken dan had men bij Moody's direct een junk-status aan het EFSF kunnen geven: met dit type financiële stelsel kan men alleen schuld op schuld stapelen. Uit de oude doos, de gevolgtrekkingen voor de schuldquote van eurolanden indien Spanje en Italië een beroep moeten doen op het noodfonds.

En ja, u leest de cijfertjes in de bovenstaande grafiek goed: de Nederlandse staatsschuld stijgt naar 166,6% van het BBP in het geval dat Spanje en ook Italië bij het noodfonds moeten aankloppen (en zelf niet kunnen bijdragen aan het noodfonds). In dat geval – en dit is enkel en alleen theoretisch te noemen – heeft Nederland zelf een bailout nodig.

De bottomline is dat de Europese noodfondsen hooguit tijd kopen voor een andere oplossing. Denk aan een fiscale 0-lijn en goud gedekte eurobonds en tel daarbij op dat enkel en alleen geherwaardeerd goud het wereldwijde financiële stelsel kunnen redden. Dat is en blijft de ENIGE mogelijke oplossing. Enfin, een afwaardering van het EFSF door Moody's.  

  • Negatieve 'outlook' Europees noodfonds (RTL-Z)

Griekenland, een land in depressie
Via Reuters verscheen gisteren de bekentenis van drie EU-waaemers voor Griekenland die anoniem willen blijven: “Er is een derde ronde herstructurering nodig”. Deze mededeling zou niemand moeten verrassen want Griekenland is gewoon keihard failliet.

Maar nu wordt het opletten want er glipt een compleet onacceptabele oplossing doorheen; ik quote het bericht van RTL-Z: “Hoewel er geen formele besprekingen zijn aangevangen over de zogenaamde officiële sector betrokkenheid, zijn er twee mogelijkheden genoemd. Bij een daarvan zal de Europese Centrale Bank (ECB) afschrijven op de naar schatting EUR40 miljard aan Griekse obligaties die de centrale bank in zijn bezit heeft. De andere optie is gericht op het verbeteren van de voorwaarden van leningen aan Athene, die uitgegeven zijn door eurozone lidstaten.”

Here we go again. De ECB laten afschrijven op Griekse staatsobligaties? Uh.. dat kan helemaal niet: het is in strijd met het mandaat van de ECB. Afschrijven is namelijk hetzelfde als geldpersfinanciering van de overheidsschuld en dat is expliciet verboden. Dat dit punt wederom naar voren wordt gebracht illustreert de politieke incompetentie om nu eindelijk eens schoon schip te maken en de schuld bij zichzelf te zoeken. Elke kwantitatieve benadering van het Europese schuldenprobleem is gedoemd te mislukken. Dus telkens naar de ECB wijzen is zinloos. Zowel de ECB direct de schulden laten opkopen (onder het SMP-programma) of het ESM een banklicentie geven zodat het ESM ons belastinggeld kan hefbomen door het als onderpand in te brengen voor een veelvoud aan leningen (bij de ECB) dragen niet bij aan het oplossen van het probleem van te veel schulden. Desalniettemin veren de financiële markten op wanneer het erop lijkt dat de ECB toch één van beide zal doen.

De Europese schuldencrisis is en blijft een probleem van politici en banken, niet van de munt. Zolang de politiek dit niet wil accepteren, dan heeft de burger een garantie op een hele lange en pijnlijke weg. Ondertussen gaat het in Griekenland maar niet beter..

  • Griekenland voorziet diepere recessie (FD)
  • Griekenland heeft meer schuldherstructurering nodig (RTL-Z)

Nederlandse vastgoedzeepbel: aantal faillissementen neemt toe
Via NU.nl: Het aantal faillissementen in de vastgoedsector is in het eerste halfjaar met 14 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt dinsdag uit openbare faillissementscijfers. In totaal gingen in de eerste zes maanden van dit jaar 157 makelaars, vastgoedhandelaren en verhuurders op de fles. Na het 'rampjaar' 2011 toen het aantal faillissementen met 21 procent steeg ten opzichte van 2010, zijn er nog geen tekenen van herstel, stelt kredietbedrijf Creditsafe, dat de openbare cijfers inventariseerde.

Vorige week schreef ik al: “de zeepbel loopt nu echt leeg, nu het afschrijven nog”. Bij faillissementen zijn afschrijvingen onvermijdelijk. Boekhoudkundig kunnen verliezen dan niet langer worden weggemoffeld.. 

  • Veel faillissementen in vastgoedsector (NU.nl)

In ander nieuws:

  • Middeleeuwse bankafschriften ontdekt onder wapenschild (NU.nl)
  • Ondeemersvertrouwen naar laagste peil in 2,5 jaar (NU.nl)

Laat ik de puntjes 'verzonnen' aandoeningen en patenten maar achterwege laten. De titel is hoe dan ook erg geestig gevonden..

  • Nederlandse pil tegen 'vanavond niet schatje' (NU Zakelijk)

De Autoriteit Financiële Markten denkt met u mee!

De consument kan de waarschuwing herkennen aan een van onderstaande afbeeldingen, die duidelijk zichtbaar moeten zijn dankzij minimumvereisten voor de hoogte en de breedte.

  • Veel aanbieders van vrijgestelde beleggingsproducten ontduiken waarschuwingsplicht (AFM)

Nieuws uit buitenlandse media

WELCOME TO THE DEBT TRAP
Via Zero Hedge, integraal de woorden van John Butler van Amphora Commodities (PDF). IJzersterk:

The US is in a debt trap, plain and simple. Yet policymakers refuse to talk about it because to admit that it is a debt trap is to admit policy failure. After all, it is rather difficult to blame a govement debt trap on ‘free-markets’. (Not that free markets had much to do with the world’s most regulated industry—finance and banking—blowing itself up in 2008. No, such colossal blowups require vast amounts of govement intervention.)

That said, the US is not in the same debt trap as much of the euro-area because its debts can be systematically devalued through monetisation by the national central bank. In the euro-area, this requires some degree of consensus, and the interests of all members are not congruent. Hence the constant back-and-forth between those who want to be bailed out of their debt traps, and those who are being called upon to do the bailing.

The US has no such monetary straightjacket, or any fiscal straightjacket for that matter. President v Congress, Republicans v Democrats, left v right: If there is anything the post-WWII history of US monetary and fiscal policy should teach us, it should be that when it comes to growing the money supply and the federal debt, Washington DC is run by a single branch of govement, a single party and a single point on the left-right spectrum. And this branch, the party that controls it and its political orientation is not something that changes with elections. It is a national political pathology.

But remember, the US debt is denominated in dollars. The Fed can assume a growing portion of the debt with incremental monetisation (QE3, 4 … X) and, Vóila! the debt can be devalued to whatever level that branch, that party, deems desirable. While this might imply that govement salaries are also being devalued along with the debt, no matter, they can just vote themselves more of those periodic salary increases and all will be well in DC and also some rather nice Virginia and Maryland suburbs.    

Those not in a position to vote themselves pay rises should consider buying some gold instead. Diluting dollars are not a store of value. Gold is.

Dit is nog eens spijkers met koppen slaan!

Stadsveieuwing, stedelijke tuinbouw en lagere criminaliteit
Even iets heel anders. Het was het meest intrigerende vak in mijn eerste studiejaar: stadsgeografie. De wijze waarop steden werken heeft veel gelijkenissen met de onzichtbare hand van Adam Smith in economie. Nu is die onzichtbare hand, mits het oog er enigszins op getraind is, duidelijk aan te wijzen want daar waar vroeger onze steden organisch groeiden, worden steden tegenwoordig – al dan niet grootschalig – planmatig gebouwd.

Inteationaal wordt er veel onderzoek gedaan naar stedelijke processen en dat komt onder andere omdat steeds meer mensen op deze wereld in steden gaan wonen. En die steden moeten allemaal gepland worden; althans dat is de heersende opvatting (en dat is een hele discussie op zich). Zoals gebruikelijk ligt de focus op groei, maar wat gebeurt er in steden waar mensen vertrekken?

In 1998 (mijn eerste studiejaar) kwam bij het vak de “Amerikaanse stad” Detroit aan bod. Tegenwoordig weten veel mensen dat Detroit een voorbeeld is van een stad met grote problemen als gevolg van krimp. Die krimp zette lang geleden in nadat de Amerikaanse auto-industrie zich in zuidelijke richting verplaatste en de miljoenenstad kromp naar een bevolking van net onder de 1 miljoen inwoners. Tegenwoordig is het niet veel beter: de bevolking inmiddels is teruggelopen naar om en nabij de 700.000 inwoners.

Via Mother Jones een inspirerend verhaal over achtergebleven bewoners in de wijken van Chicago. Alhoewel een andere stad dan Detroit, kampt het met soortgelijke problemen. Terwijl lege kavels, onbewoonde huizen, hoge werkloosheid en criminaliteit jarenlang weelderig tieren, is er een tegenbeweging waar te nemen: bewoners nemen het heft in eigen hand en vervangen de achtergebleven anonieme kavels met volkstuinen. Gevolg? De criminaliteit neemt af, de bewoners raken betrokken bij hun wijk en ex-gedetineerden zien kansen om er het beste van te maken.

De begeleidende foto's bij het artikel zijn zeer de moeite waard (voor liefhebbers van zwart-wit foto's: dit is smullen..) maar dat geldt zeker ook voor het artikel. Want hoe hopeloos de situatie in een achterstandswijk ook is, zodra mensen het initiatief nemen om hun eigen buurt actief te gaan beheren en met elkaar bescheiden inkomsten halen uit de teelt van bijvoorbeeld groenten en fruit, dan keren de kansen: van kansloos naar zelf bedruipend.

  • PHOTOS: Plant Tomatoes. Harvest Lower Crime Rates (Mother Jones)

London Trader @ King World News
Van afgelopen weekend maar niet minder interessant: Eric King's London Trader meldt dat er in London steeds openlijker gepraat wordt over ongealloceerd goud dat er niet is. Doordat goud op fractionele basis wordt verhandeld is er het risico dat fysiek goud op papier vermeerderd is, verkocht is, maar niet geleverd kan worden indien de houders van papieren claims op goud die claims omwisselen in fysiek. De insider van Eric King wijst op de ontwikkeling dat men in London beseft dat er een keer niet geleverd gaat worden. En zodra dat gebeurt dan is niets meer veilig, op het fysieke eigendom van goud na. De London trader zegt o.a.:

“This tells me there is something major that is happening behind the scenes.  It tells me that the LBMA’s price fixing scheme is coming to an end.  You have these naked short positions, that are incomprehensible to most people, in both gold and silver….

“As this scandal is brought to light, that the unallocated gold and silver are not there, and much of the allocated gold and silver is not at these banks either, and as you see these naked short positions unwound, the world will witness a massive price rise in in both gold and silver.  The move in gold and silver, at that point, will literally frighten most people.  They simply won’t understand what is happening.

The underlying problem here is that when the run on physical gold and silver begins, how will the banks print the gold and silver?  It’s not possible.  So something is brewing here.  There’s no smoke without a fire.  The reason this information is beginning to be discussed more openly is because of legal reasons.  They need to be able to say, ‘We disclosed to people that the gold and silver wasn’t there.’

Dus ook in de Londense City wordt de financiële “vibe” steeds negatiever. Europa sputtert en ploetert zich vast in het schuldenmoeras, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië printen zich een monetair ongeluk, de Japanse economie is kots misselijk en in China begint men erachter te komen dat vastgoedzeepbellen imploderen.

Goud is de Achilles hiel van het wereldwijde financiële bestel en het moment van een de eindafrekening komt steeds dichterbij. De London Trader van Eric King legt zijn visie hierop uit..

  • London Trader – The LBMA Gold Price Fixing Scheme Is Over (King World News)

Quote Ben Davies
Ik kan er helemaal niets aan toevoegen of op afdingen; Ben Davies (Hinde Capital) weet het probleem prachtig te formuleren:

“Unfortunately the criticisms leveled at capitalism's supposed failings are not a function of failed free markets but of state intervention in the supply of money. The failing of the banking system is the product of meddling in the true or real rate of interest which has distorted all pricing mechanisms in the production of credit, resource availability, manufactured goods, and services. This has been a global phenomenon. ..

The repressive nature of finance today deters us from observing true prices that signal to us the true time preference of individuals to make purchases or sales and hence their assignation of value for assets.

I may sound more like a philosopher or even a political reformer than an investment manager, but I make no apology. For me to achieve my fiduciary duty of protecting my clients' money I must protect its value first and foremost. Until such time as the monetary system resets or a new monetary order appears that fosters price and hence stability in the value of our numeraire, then I will have to fight what I see as infringement in free markets to perform their basic and fiduciary responsibility, which is price discovery. A true price discovery will enable value to be representative of buyers and sellers, where one can chose of one's own volition to reject or not the value offered.”

De gehele analyse van Ben Davies vindt u bij Hinde Capital en hij gaat uitgebreid in op de Oostenrijkse School, praxeologie en de erbarmelijke staat van het huidige financiële bestel. Aanrader!

In ander nieuws:

Naar aanleiding van de idioot die bij de premiere van de nieuwe Batman film in Aurora, Colorado zijn automatische pistolen leeg schoot; een kritische blik op het recht om wapens te dragen..

Zeldzaam mooi!! Hoe inhoud en vorm elkaar kunnen ontmoeten: Aldous Huxley vs George Orwell. Vanwege de omvang van de afbeelding laat ik het bij de inleidende tekening, maar ga dit zien!! WOW!

Bron: Aldous Huxley vs George Orwell

Lars Schall interviewt Ronald Stofferle!

David Einho over Frankrijk.

  • David Einho Throws France Under The Bond Vigilante Bus (Zero Hedge)

Libor updates:

Tot slot.
Volledig scherm is aan te raden! Moeder aarde..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo