Dagelijkse kost 27 februari 2012

Huizenprijs Nederland
Rabotopman Piet van Schijndel stelt dat de huizenprijzen nog 10% te hoog zijn. Dat noemen wij “wishful thinking”. Tegen “onderinvestering” valt niet zo maar aan te vechten. Met een groeiend aantal hypotheken onder water is dit probleem niet binnen een paar jaar opgelost; we hebben Luigi Zingales' “Plan B” niet voor niets vertaald. Hoe dan ook is het geen prettig nieuws voor “huurders bij de bank” die met een hypotheek al 10-20% onder water staan.

  • Rabo: Nederlandse huizen 10% te duur (FD)

Peter van Zadelhof legt in de uitzending van vanochtend op RTL-Z uit waar de berekening van Van Schijndel op gebaseerd is en komt met de cijfers uit 1995 om het arbitraire karakter van de “10% daling” uit te leggen:

Bron / Kijk naar de hele toelichting van Peter van Zadelhof bij RTL-Z.

Terwijl de huizenprijs maar blijft dalen, zijn er steeds meer huishoudens die de berg van achterstallige rekeningen ziet groeien: “700.000 huishoudens konden in 2011 niet alle rekeningen betalen”.

  • Honderdduizenden kunnen rekeningen niet betalen (RTL-Z)

Europeesnoodfonds
I am with Germany, Stupid! Alle gekheid op een stokje daargelaten, maar dit is Endgame en de VS is er alles aan gelegen om het IMF de centrale bank van overheden te laten worden. Dat is niet in het Europese belang. Duitsland is gelukkig groot genoeg om dit zolang mogelijk tegen te houden en terecht. Waarom? Als het IMF onze schulden koopt, wie financiert dan de Europese soevereiniteit? Niet iedereen is wakker want dit punt wordt maar niet uitgelegd: het IMF is géén oplossing. Het enige dat het IMF in theorie zou kunnen doen is “SDRs” printen.

  • Big Bazooka in zicht bij G20 in Mexico (Telegraaf)

Quote: “De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble liet weten dat Europa ''in de loop van maart'' een beslissing neemt over de eventuele ophoging.”

Kijk, dat is een minister die kan klaverjassen. Hij legt onder de opgevoerde groepsdruk niet zijn beste kaarten op tafel en bewaart zijn troeven.

  • Druk G20-landen op ophoging noodfonds (NU.nl)
  • Lees ook: “G20 to Europe: show us the money” (Reuters)

Griekenland..
Om de spanning erin te houden, de druk op Griekenland op te voeren en omdat geopolitieke ontwikkelingen Europa wel eens kunnen noodzaken om de stekker eruit te trekken..

  • Duitse minister: Griekenland uit eurozone (FD)

Jan Kees de Jager verkijkt zich op tempo waarmee het geld door het gat in onze gecollectiviseerde hand stroomt..

  • De Jager: Griekenland betaalt Nederland €140 mln minder rente (FD)

Het probleem van Griekenland? Als zelfs de parlementariërs hun geld doorsluizen naar het buitenland? Wat moet je dan als Griek doen? Ongelooflijk..

  • Griekse parlementariërs sluizen privé-vermogen naar buitenland (FTM)

Apple..
Doorgaans verschil ik van inzicht met Jan Dwarshuis, maar als het op Apple aankomt, kunnen we elkaar een hand geven. Als MacBook gebruiker ben ik fan van de producten van Apple; (het is echt briljant) maar gezien de koersontwikkeling van het aandeel Apple, de hedge fund community die nagenoeg allemaal een positie hebben, het overwegende “buy” advies en een compleet haperende economie: recept voor grote verliezen..

  • Stopt Aple ooit met groeien? (FTM)

Dit is overigens geen advies om Apple te shorten en als disclaimer: ik heb geen posities in Apple.

Goud
Gökhan Erem met zijn verwachtingen over goud..

  • Gouden driehoek (Gökhan Erem; IEX)

Eén punt van kritiek op de onderstaande titel. Goud is eigenlijk geen “investering”. Goud is het ultieme oppotmiddel.

  • Paulson: 'goud beste investering' (IEX Profs)

ACTA
Vers van de pers: Nederland stelt ondertekenen ACTA uit. Onze suggestie aan het kabinet: kies voor een definitief afstel. Als Den Haag zich zou inlezen in de Nederlandse geschiedenis wat betreft patenten, copyrights en andere vormen van exclusiviteitsrechten (lees: monopolierechten), dan kan men weten dat Nederland samen met Zwitserland altijd een liberaal beleid heeft gevoerd en dergelijke mercantilistische verboden om kennis vrij te mogen gebruiken lange tijd buiten de wet heeft gehouden. Heel simpel gesteld, onthoudt het volgende: Intellectueel eigendom van de één is intellectueel vreemd vermogen voor alle andere mensen op deze aarde.

Een geruststellende quote:

Europees Hof
Vorige week maakte de Europese Commissie bekend ACTA voor te leggen aan het Europees Hof. Deze instelling zal kijken of het verdrag in strijd is met Europese wetten en regels. Verhagen en Teeven hebben besloten deze beoordeling, die nog jaren op zich kan laten wachten, af te wachten.

“Gezien de lopende procedures zal het kabinet niet overgaan tot ondertekening totdat onomstotelijk vaststaat dat het verdrag in lijn is met de grondrechten.”

Lees het hele artikel: Nederland stelt ondertekenen ACTA uit (NU.nl)

Krugerrands!!

Bron: Casey Research

Het monetaire en financiële stelsel is overleden
In het rijtje analyses die uitlegt dat dit monetaire stelsel een overleden patiënt is:

  • IceCap Asset Management: Tug Of War (Keith Decker; Zero Hedge)
  • David Rosenberg Presents The Six Pins That Can Pop The Complacency Bubble (Zero Hedge)

Duitsland
Het Duitse begrotingstekort is in 2011 gekelderd: nog slechts 1% van het BBP moet in de vorm van obligaties worden geprint om het begrotingstekort gefinancierd te krijgen. Duitsland geeft het goede voorbeeld, maar dat mag ook met de extreem lage rente die Duitsland moet betalen op haar leningen.

  • German Budget Deficit Plunges to 1 Percent of GDP (Spiegel)

De Duitse motor draait en dus kan men Duitse belastingbureaucraten missen. Duitsland zou bereid zijn om 160 belastingambtenaren naar Griekenland te sturen.

  • 160 German Tax Collectors Volunteer to “Help” Greece (Mish)

Nieuw plan voor Amerikaanse hypotheeksecuritisaties?
Een nieuw hypotheekplan in Amerika om tot één standaard te komen voor hypoteeksecuritisaties. In Amerika zoekt men een manier om de verborgen risico's van Fannie Mae en Freddie Mac te privatiseren. Mijn eerste reactie: de addertjes onder het gras gaan deze week nog aangewezen worden..

Must read
Heel, heel opmerkelijk als dit waar blijkt te zijn!

  • Ben Davies – Central Bank Buying Has Gold Shorts Trapped (King World News)

A picture says more than a thousand words

Bron: A Simple Matter Of Slopes (Zero Hedge)

Banken: lagere bonussen, hogere vaste inkomens
Bankier zijn is toch wel echt een vak apart. Het doet denken aan het bankiersgrapje: de 3-6-3 regel. Je trekt vreemd vermogen aan waarop je 3% betaalt, leent dat uit tegen 6%, en om drie uur sta je op de golfbaan. Laat de klant maar opdraaien voor de kosten..

European bank bonus cuts mask basic pay hikes (Reuters)

Geopolitiek.
Iran levert geen olie aan Griekenland. Amerika stuurt meer marineschepen naar de Straat van Hormuz, en de oorlogstaal is van de tweede naar de derde versnelling geschakeld. We leunen even op Zero Hedge. Zij verzamelde de berichten uit de inteationale pers.

  • As Pentagon Sends Reinforcements To Straits Of Hormuz, Iraq Redux Looms (Zero Hedge)

In ander nieuws:

  • Why the super-rich love the UK (Guardian)

Ook erg leuk, ook al moet ik bekennen dat ik in deze allesbehalve objectief ben: Maotje's 15 minutes of fame!! De “antidote du jour” is mijn oppaskat die erg stout tussen de stekken in mijn plantenbak was gekropen.. En ondanks dat zij Mao heet, ze kan niet “miauwen”. Zo lief!

Tot slot.

Ronkende gitaren, je moet ervan houden. Persoonlijk vind ik hoe harder hoe beter.

Via BrasscheckTV:

“Ze … komen naar binnen met wapens, nemen een half miljoen dollar aan eigendommen in beslag, leggen onze fabriek stil, en ze hebben ons niet aangeklaagd voor wat dan ook,” zegt CEO Henry Juszkiewicz van Gibson, verwijzend naar de inval van augustus 2011 in zijn Nashville en Memphis fabrieken door agenten van de ministeries van Binnenlandse Veiligheid en Fish & Wildlife.

De inval van de FBI bij Gibson zou naar verluid betrekking hebben op het gebruik van een onjuiste tariefcode op geïmporteerd hout uit India, dat een schending zou zijn van de bestrijding van het anti-smokkel statuut dat beter bekend staat als The Lacey Act. De vraag is niet of het hout dat gebruikt wordt een 'bedreigd' houtsoort betreft, maar of het hout de juiste dikte en afwerking heeft voordat het hout wordt ingevoerd vanuit India. “India wil dat ruw hout niet wordt geëxporteerd zonder enige bewerking van arbeid in India”, aldus Juskiewicz.

Wij volgen dit al vanaf 2009 en het is te bizar voor woorden. Voor Gibson is het letterlijk “vechten tegen de bierkaai”..

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo