Dagelijkse kost 29 juni 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Eurotop: een top van non-besluiten
Via het Consillium van de Europese Unie het persbericht met de genomen maatregelen:

EURO AREA SUMMIT STATEMENT

– 29 June 2012 –

• We affirm that it is imperative to break the vicious circle between banks and sovereigns. The Commission will present Proposals on the basis of Article 127(6) for a single supervisory mechanism shortly. We ask the Council to consider these Proposals as a matter of urgency by the end of 2012. When an effective single supervisory mechanism is established, involving the ECB, for banks in the euro area the ESM could, following a regular decision, have the possibility to recapitalize banks directly. This would rely on appropriate conditionality, including compliance with state aid rules, which should be institutionspecific, sector-specific or economy-wide and would be formalised in a Memorandum of Understanding. The Eurogroup will examine the situation of the Irish financial sector with the view of further improving the sustainability of the well-performing adjustment programme. Similar cases will be treated equally.

• We urge the rapid conclusion of the Memorandum of Understanding attached to the financial support to Spain for recapitalisation of its banking sector. We reaffirm that the financial assistance will be provided by the EFSF until the ESM becomes available, and that it will then be transferred to the ESM, without gaining seniority status.

• We affirm our strong commitment to do what is necessary to ensure the financial stability of the euro area, in particular by using the existing EFSF/ESM instruments in a flexible and efficient manner in order to stabilise markets for Member States respecting their Country Specific Recommendations and their other commitments including their respective timelines, under the European Semester, the Stability and Growth Pact and the Macroeconomic Imbalances Procedure. These conditions should be reflected in a Memorandum of Understanding. We welcome that the ECB has agreed to serve as an agent to EFSF/ESM in conducting market operations in an effective and efficient manner.

• We task the Eurogroup to implement these decisions by 9 July 2012.

Gemakshalve een korte samenvatting van de besluiten via een rondje Nederlandse media:

NU.nl schrijft: Italië en Spanje hebben de Europese landen donderdag onder druk gezet op de EU-top door nog niet in te stemmen met de afspraken voor meer groei en banen in Europa. Dit bleek donderdag na een persconferentie van EU-president Herman van Rompuy in Brussel. Er is in Europa overeenstemming voor het beschikbaar stellen van 120 miljard euro voor het groeipact, maar de plannen worden vooralsnog tegen gehouden door Italie en Spanje.

Via RTL-Z:

Herkapitalisering banken
Onder de maatregelen valt een directe herkapitalisering van banken in de eurozone met een zwakke balans en potentieel toegang voor eurolanden die nog geen steun ontvangen tot steunfondsen.

Leningen ESM geen seniore status
Tevens kwamen de regeringsleiders overeen dat het European Stability Mechanism (ESM) niet de seniore status krijgt als het leningen van
zwakke Spaanse banken oveeemt. Spanje krijgt op termijn de gelegenheid slechte leningen van zijn balans te halen.

Op het moment dat de markten hoorden dat de preferente status werd ingetrokken reageerde de markt als volgt:

This headline from Bloomberg, as tweeted out by Bloomberg's Michael McDonough:

*EURO LEADERS RENOUNCE SENIORITY ON SPAIN LOANS -Bloomberg

Bron: Business Insider

De Volkskrant noteerde de conclusie van premier Rutte:
Premier Mark Rutte bestempelde het als een logische stap. 'Pas als er bankentoezicht is en we weten hoe banken er voorstaan, en als er een aanvraag is gedaan, pas dan is het denkbaar dat banken via het fonds direct kapitaal kunnen krijgen.' Bovendien is deze zogeheten herkapitalisatie aan strenge voorwaarden verbonden, aldus Rutte.

Door banken direct uit de noodfonds te financieren, wordt de lening niet opgeteld bij de staatsschuld van het betreffende land. En daardoor hoeft het land niet aan strenge hervormings- en bezuinigingsvoorwaarden te voldoen.

Via het FD lezen we over de 'geslaagde' Spaanse en Italiaanse inzet:
Premier Mario Monti van Italië heeft de collega's onder grote druk gezet om met maatregelen voor Spanje en Italië te komen. Hij en de Spaanse premier Mariano Rajoy wilden niet instemmen met het groeipact voordat er concessies zouden komen om hun financiële problemen op korte termijn op te lossen. Monti zei na afloop dat het onderhandelingsproces 'heftig' was. 'Maar de uitkomst is goed.'

De regeringsleiders hebben EU-voorzitter Van Rompuy gevraagd verder aan de slag te gaan met de bouwstenen voor een beter werkende muntunie. Inhoudelijk hebben ze nog niet ingestemd met het masterplan, maar Van Rompuy mag op basis van dat voorstel wel in oktober met een concreet plan komen. Van Rompuy zal dit plan voor de toekomst van de muntunie uitwerken in nauw overleg met de lidstaten en met raadpleging van het Europees Parlement.

Samenvattend: er is besloten dat banken – zodra er een toezichthouder is – direct steun krijgen vanuit het ESM. Zodoende stijgen de staatsschulden niet. Of dit alleen betrekking heeft op Spaanse banken of alle banken? Geen idee. Datzelfde geldt voor het herroepen van de preferente status van het ESM. Indien het ESM obligaties opkoopt, en het gaat alsnog mis en er moet afgestempeld worden, dan gaat het ESM niet voordringen in de rij. Dat is iets waar beleggers niets van willen weten. Zij stappen dan uit de markt.

Hoe dan ook geldt dat kapitaalbeleggingen in probleembanken via het ESM voor rekening van alle Europese belastingbetalers komt te liggen. Hoe dit door de nieuwe toezichthouder wordt geregeld? Onduidelijk; er is nog geen echte toezichthouder (op het EBA na maar). Het Europese noodfonds gaat ook zonder dat er strenge voorwaarden worden gesteld obligaties van Spanje en Italië kopen. Dat laatste is wat mij betreft een duidelijk signaal. De ECB wordt buiten de noodsteun gelaten. De politiek heeft een probleem en moet dat zelf zien op te lossen, de geldpers is daar geen onderdeel van (en dat is maar goed ook).

Het politieke gekissebis tussen Merkel en met name Monti en Rajoy is toch wel erg typisch kleutergedrag van de perifere regeringsleiders. Als wij ons zin niet krijgen, komt er geen akkoord. Wij willen niet orde op zaken stellen en we willen geld zien en dus ondertekenen we het voorgenomen Groeipact niet. Wie de plannen van dat groeipact leest (zie hier bij Spiegel) weet dat het een druppel op een gloeiende plaat is. Er wordt iets gedaan, maar dat gaat de crisis hooguit verzachten, niet oplossen.

Conclusie? Als ik de genoemen maatregelen optel is er zo goed als niets besloten. Nou ja, het is geneuzel in de marge. Directe hulp aan Spaanse banken buiten de Spaanse overheid is er besloten, maar of dat nou echt iets verandert aan de onhoudbaarheid van het financiële stelsel? Nee, niet echt. De hulp was al bekend. Het Groeipact is een wassen neus; de aankopen van Spaans en Italiaans schuldpapier via het EFSF/ESM verzacht de pijn, maar lost ook niets op (alleen hervormingen en bezuinigingen doen dat) en het Europese bankenprobleem blijft bestaan. Men heeft hooguit een stap in de richting gezet van een bankenunie. Op de naar de volgende “top der toppen”!

  • Den Haag en beurzen blij met Europees bankentoezicht (NU.nl)
  • Concessies Merkel en Rutte aan Spanje en Italië (FD)
  • 'Mensen met schulden niet serieus genomen' (NU.nl)
  • Wat hebben Spanje en Italië nu eigenlijk gewonnen? (Volkskrant)
  • Europa wordt het eens over gezamenlijk bankentoezicht (Volkskrant)

De sfeer was niet erg vriendelijk. Maar goed, wat wil je met een stel kleuters die hun zin niet krijgen?

  • 'Het ging hard tegen hard' (NOS)

Een prachtig overzicht van de afgelopen 24 uur met alle ins en outs en de nodige grafieken.

  • Over de Top (IEX)

De spotprent in de Financial Times is erg geestig..

In ander nieuws:

  • Juncker wil voorlopig aanblijven als voorzitter van eurogroep (NU.nl)
  • Nederlander verwacht meer economische ellende (NU.nl)
  • ING: we krijgen een 'triple dip' (RTL-Z)

Nieuws uit buitenlandse media

JP Morgan's Battle Royale: verliezen naar $9 miljard
Via Teri Buhl.com: Banking competitors are trying to lure away top talent at JP Morgan by highlighting the recent prop trading losses are likely to affect bonuses and Jamie Dimon isn’t being honest about how bad the loss will be. On July 13th the banking giant will announce 2nd quarter eaings and a real-time number is expected on how many billions net income gets wacked with because the London whale trade has been wound down or they’re willing to admit how bad the wind down will be. Last week Mark DeCambre at the New York Post wrote his JPM sources expect the loss to be between $4-6 billion – JPM’s estimate in May was only $2bn. But I heard this week JPM managing directors are being told it’s more. To the tune of $9 billion – Ouch!

Wordt ongetwijfeld vervolgt!

  • JP Morgan Managers Being Told Trade Loss is $9 Billion (Teri Buhl)

In ander nieuws:

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft zich uitgesproken over “Obamacare”. Dat heeft geresulteerd in een 'overwinning' voor Obama. Of daarmee zijn herverkiezing zekerder is geworden? Niet bepaald, de weerstand is enorm. Jesse, van Jesse's Café Américain schreef er zijn bevindingen over en dat is erg verfrissend in de zin dat hij in gaat op het bredere plaatje van de beslissing van de hoge rechters.

Hilarisch. Fraude en manipulatie van Libor? De Britse Bankiersvereniging BBA zegt dat zij geschokt zijn..

  • The British Bankers Association Is “Shocked”, “Shocked” That Lie-Bor Manipulation Is Going On In Here (Zero Hedge)

Een professor en bankier die zich uitlaat over de apotheose van de kredietcrisis (een beetje kort door de bocht, dat wel).

  • Will All the Money Printing Lead to Hyperinflation? (CNBC)

Tot slot.
Via de Onion (van 22 oktober 2008), satire op zijn best!!  

Dollar Bill On Floor Sends Wall Street Into Frenzy

NEW YORK—Wall Street investors experienced a sudden surge in optimism Tuesday when, after six tumultuous weeks that saw record drops in the Dow Jones industrial average, a $1 bill was spotted on the floor of the New York Stock Exchange.

The dollar bill was discovered in the northwest coer of the trading floor at approximately 12:05 p.m., and its condition was reported as “crinkled, but real.” Word of the tangible denomination of U.S. currency spread quickly across the NYSE, sending traders into a frenzied rush of shouting, arm-flailing, hooting, hollering, and, according to eyewitnesses, at least one dog pile.

“With credit frozen and the commercial paper market poised on the brink of collapse, this is the most promising development I've seen on Wall Street in months,” said floor trader Tim Formato, one of hundreds who gathered around the $1 bill and excitedly called their clients to inform them that they were looking at actual U.S. tender. “I think I touched it.”

According to witnesses, the trading floor was soon abuzz with energy, as traders pointed at the dollar and repeatedly shouted “Look!” and “Money!” A proposal to divide the $1 note into 1,300 equal pieces and distribute them amongst investors was considered, but ultimately rejected. Early reports estimate the dollar may have passed through as many as 65 hands before disappearing in the late afteoon.

The bill's absence, however, did not deter the growing enthusiasm from those on the trading floor. By 2:15 p.m., more than 60,000 shares had been purchased in the new publicly traded asset, DLR, after brokers placed a flurry of calls advising their investors to buy into the booming single-dollar market.

By the close of day, economists were estimating the dollar bill's net worth at just under $270 million.

“We couldn't be in a better situation right now,” trader Patrick Kady said. “Unless of course it had been a euro.”

However, some financial advisers are waing against the rampant speculation the dollar has caused on Wall Street. Many have cautioned investors not to make rash decisions, such as liquidating all their low-risk govement bonds in order to sniff the green paper bill for just a minute.

“I bet it smells like rose petals,” mutual funds specialist Ken Stoute said. “My friend's friend Tim Formato? He's on the board at Westminster Securities and he says he touched it. He said it was warm and soft and wonderful. He said he knows where it is now, and I can put in an option on seeing it tomorrow for only $85.”

Since the appearance of the dollar, the Dow has spiked an impressive 993 points—its largest gain ever. Initial numbers are showing the most sizable rises in technology stocks, a trend some are attributing to Microsoft's CFO Chris Liddell, who toured the trading floor Tuesday moing with the bill stuck to his left shoe.

Lees verder: The Onion

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo