Dagelijkse kost 3 februari 2012

Nieuws uit Nederland:

  • DNB: vastgoed wordt derde crisis (FD)
  • DNB ontwaakt (FTM)
  • Politiek wil corporatie aan banden leggen (FD)
  • 'Nieuwe huurders in de problemen' (RTL-Z)
  • Europa houdt Nederland aan begrotingsafspraak (RTL-Z)
  • Nederland moet werk maken van macroprudentieel beleid (De Nederlandsche Bank)
  • DNB tegen splitsing van banken (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media:

Amerika

Bij de Amerikaanse verkiezingen bestaat de keuze uit een Republikeinse kandidaat die gesponsord wordt met héél véél geld en een Democratische kandidaat die gesponsord wordt met héél véél geld. Het bekende resultaat is dat er een president in het Witte Huis komt die moet zorgen dat deze investeringen renderen.

  • Super-Pacs erode Obama’s advantage (Financial Times)
  • Romney’s Wife Had $3 Million in Secret Swiss Bank Account Through 2010; Not Reported in Federal Disclosure Forms (Naked Capitalism)

Rendement wordt bijvoorbeeld behaald wanneer fraude en oplichting en andere vormen van manipulatie die we de afgelopen jaren in al haar facetten hebben beschreven niet aangepakt wordt. Dat de Amerikaanse toezichthouders SEC en de CFTC falen mag geen verrassing meer zijn. Wederom een voorbeeld hoe de SEC de Amerikaanse grootbanken de hand boven het hoofd houdt en banken vrijsteld van vervolging:

De Carlyle Capital Group (CCG) heeft het gehad met haar aandeelhouders. CCG wil haar aandeelhouders verbieden om collectieve rechtszaken tegen de groep aan te spannen. In plaats daarvan wordt arbitrage verplicht. Ondertussen kan CCG van alles uitspoken.

Voor iedereen bij wie de Carlyle Capital Group geen (alarm) belletje doet rinkelen, uit het archief het volgende artikel. Dan heeft u een idee wat Carlyle onder andere allemaal uitspookt; bijvoorbeeld in Nederland (lees: een zeer extreme hefboom..).

Méér nieuws uit de VS:

  • Obama Lays Out His Latest “Mortgage Plan” (Zero Hedge)
  • As A Reminder, The President's Mortgage Plan Is “Dead On Arrival” (Zero Hedge)
  • Unintended profits and the custodians (Deux Ex Macchiato)

Over Europa:

  • Bundesbank sinks deeper into debt saving Europe (Ambrose Evans-Pritchard; Telegraph)
  • German-IMF Rift Stalls Greece Deal (Wall Street Joual)
  • The Hard Sell – Merkel Seeks Euro Zone Investments from Beijing (Spiegel)
  • China hält Euro-Retterin Merkel hin (Spiegel)

Josef Ackerman's laatste persconferentie als CEO van Deutsche Bank heeft Spiegel ertoe bewogen om de Duitse “winstmachine” die Ackerman met Deutsche Bank nalaat, te behandelen. en doet dat onder de veelzeggende titel: “Ackerman's zwanenzang, Deutsche Bank gaat een onzekere toekomst tegemoet”:

  • Ackermann's Swan Song – Deutsche Bank Moves Toward an Uncertain Future (Spiegel)

Over de Europese werkloosheidscijfers gesproken:

Overig nieuws.

Te beginnen met de verschuiving van de fysieke opslag van kopervoorraden naar Azië:

  • Copper inventories shift from LME to SHFE (Sober Look)

Een follow-up artikel naar aanleiding van het artikel van dat wij eerder deze week vertaalde:

  • China's gold output and demand could be far greater than ‘official' data suggest (Mineweb)

In China is men nu ook bang voor “deflatie”. Het woord “deflatie” is jargon en de betekenis ervan is onderhevig aan “inflatie” (dubbelzinnig bedoeld). Het probleem is dat wanneer de vastgoedzeepbel leegloopt, de waarde van de onderpanden lager is dan het krediet dat geleend is om de aanschaf te financieren. Als gevolg daarvan zal de kredietgroei vertragen en uiteindelijk omslaan in krimp. Daarbij verslechtert de kwaliteit van het uitstaande krediet en zullen per saldo (meer en meer) leningen “kapot” gaan. Deflatie klinkt derhalve gewoon een stuk vriendelijker. Indien economen of analisten met “deflatie” wijst op het gevaar dat uitgaat van lagere prijzen dan moet men zich eens verdiepen in de Oostenrijkse school. Onder invloed van concurrende markten zullen prijzen altijd de neiging hebben om lager te worden. Dat is juist goed omdat de koopkracht van consumenten stijgt. Indien het woord deflatie in die zin gebruikt wordt en voorgespiegeld wordt als iets “slechts” dan stelt men – of men zich daarvan bewust is of niet – dat koopkrachtverbetering van het inkomen van consumenten voorkomen moet worden.

  • China cabinet economist was of “deflation” in 2012 (Reuters)

De woorden “derivaten” en “manipulatie” zijn inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Zwitserland maakt men werk van de vermeende manipulatie van de LIBOR-rente. Dat is de rente die bepalend is voor naar schatting zo'n $350 BILJOEN aan uitstaande schuldpapieren. Indien aangetoond en bewezen, dan is dit wat betreft omvang in nominale zin de grootste manipulatiezaak in de geschiedenis van de mensheid. De eerste plaats in de reële zin blijft echter weggelegd voor de papieren markt voor goud en zilver..

  • Swiss question 12 banks as Libor probe widens (Reuters)

Tot slot.

De auto met automatische piloot ontwikkeld door Google:

En van binnenuit de auto:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo