Dagelijkse kost 30 maart 2012

Nieuws uit Nederlandse media..

Huis tot 2030 géén pinautomaat meer
Er is een econoom eerlijk, heel eerlijk. We lezen bij RTL-Z:

Na een volledige afschaffing van de hypotheekrenteaftrek duurt het 12-17 jaar voor de huizenprijzen weer op het oorspronkelijke niveau terecht komen. Dat zegt Charles Kalshoven, hoofdeconoom particulier van ING, tegen RTL Z.

Dat is nog eens eerlijk tegenover starters. Je koopt een huis en je moet maar hopen dat dit absurde financiële stelsel blijft bestaan zodat in 2030 de prijs van een woning weer stijgt zodat de onderliggende waarde hoger is dan de schuld. Met andere woorden, daar moet je als starter dus niet aan beginnen!

  • 'Huizenprijzen stijgen in ergste geval tot 2030 per saldo niet' (RTL-Z)

Klaas Knot spreekt zich luid en duidelijk uit!
Uit het FD een treffende quote:

Zijn hoofdboodschap is: alle politici moeten beseffen dat tekortreductie onvermijdelijk is. ‘Ik kan moeilijk opmerkingen maken over de politieke situatie. Maar ik kan wel zeggen dat de uitdagingen dezelfde zullen blijven. Die vragen om een antwoord, ongeacht de politieke constellatie.’

  • ‘Dit is een milde recessie. We moeten onverkort vasthouden aan de plicht om onder de 3% te komen’ (FD)

De zaak van John Deuss en FCIB
Vorige week schreven we er al even over en het FD zet de reeks over de rechtszaak tegen de FCIB bank voort. Boris Berezovsky (ligt overhoop met Putin), voetbalclub Dynamo Tblisi en volgens het FD “tot Zimbabwaan genaturaliseerde Nederlandse zakenman John Bredenkamp, een steunpilaar van Mugabe” zijn allen klanten van FCIB bank. Deze zaak blijft intrigeren. Wederom een pikant vervolg van het verhaal opgetekend door het FD..

  • John Deuss bediende een bijzondere kring miljonairs en bedrijven (FD)

Begrotingscijfers Nederland
Als er twee elementen bij het rapporteren van begrotingstekorten van de overheid in de toekomst anders moeten, dan zijn dat 1) het tekort moet als percentage uitgedrukt worden als een percentage van de begroting zelf i.t.t. een percentage van het BBP en 2) bedragen moeten nominaal uitgeschreven worden zodat duidelijk wordt of de staatsschuld nominaal toeneemt i.t.t. het tonen van een afname als percentage van het BBP afneemt.

Deze twee oersimpele aanpassingen hebben een eenvoudige motivering. Geen enkele instelling zal haar tekort op de begroting uitdrukken als een percentage van bijvoorbeeld de gemiddelde omzet van de sector. Anders gezegd, als u meer uitgeeft dan er inkomt, dan zal u uw eigen tekort niet betrekken op het inkomen van uw buurman. Waarom de overheid dat doet? Het masseren van statistieken zorgt voor een politiek meer acceptabel cijfer..

Het tweede element spreekt voor zich want dat maakt in één klap duidelijk of onze collectieve bestedingen een groei vertoont van naar voren gehaalde inkomsten.

De balans moet terug en met simpele aanpassingen in de presentatie van de begrotingscijfers wordt dat bevorderd. Immers, de meetlat waar langs de overheid wordt gelegd wordt een stuk makkelijker te doorgronden. Enfin, het nieuws is dat het tekort iets minder groot is dan verwacht. Het CBS schrijft in haar persbericht:

De Nederlandse overheid had in 2011 een tekort van 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een jaar eerder bedroeg het tekort 5,1 procent van het bbp. De schuld nam verder toe, tot 65,2 procent van het bbp. Hiermee overschrijden het tekort en de schuld voor het derde opeenvolgende jaar de Europese normen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

[..] De overheidsschuld in 2011 nam met bijna 23 miljard euro toe. Eind 2011 bedroeg de schuld 393 miljard euro. De schuld nam in 2011 minder toe dan het tekort van 28 miljard euro doordat de overheid extra opbrengsten had uit verkoop van deelnemingen die niet meetellen in het overheidssaldo. De staat ontving onder meer ruim 5 miljard uit de terugbetaling van de kapitaalsteun aan ING en Aegon. Daarentegen hadden de leningen van bijna 3 miljard euro aan noodlijdende Europese lidstaten een schuldverhogend effect.

Het tekort zakt dus naar 4,7% van het BBP en bedraagt maar liefst 8,4% van de overheidsbegroting. U zult misschien denken, maar dat is een relatief laag percentage, maar dat komt omdat de overheidsuitgaven in Nederland voor 50,1% onderdeel uitmaken van het BBP. Daar kunnen we de volgende tabel bij geven..

  • Bron / persbericht: Overheidstekort 4,7 procent in 2011 (CBS)

Europees noodfonds: gegoochel met bedragen!
Allereerst een rijtje artikelen:

  • 'Noodfonds euro wordt meer dan 800 miljard' (RTL-Z)
  • Deur open naar noodfonds van €940 mrd (FD)
  • De Jager flexibel over grootte noodfonds (NU.nl)

Het FD is scherp! Zij legt uit dat er nauwelijks “echt geld” in het fonds zit en dat dit garanties betreffen die pas contant gemaakt worden als die nodig zijn. In dat geval is Europa een failliete toko want dan is er geen enkel land met een triple A meer over en zal blijken dat het noodfonds een zinloze exercitie is geweest. In de tussentijd gaat het gegoochel met cijfers door en wordt iedereen in de waan gelaten dat het noodfonds kan werken. Conclusie? Dit gegoochel levert de broodnodige tijd op.

Daadwerkelijk kapitaal
In april moet het IMF op de jaarvergadering beslissen over een financiële bijdrage van niet-Europese landen voor de eurocrisis. De eurolanden zelf hebben al €150 mrd toegezegd. De overige EU-landen zouden nog eens €50 mrd aan het IMF moeten toezeggen.

Voor de leningen die de EFSF verstrekt, geven de eurolanden alleen garanties af. In het ESM wordt daadwerkelijk kapitaal gestort. Dat noodfonds krijgt een kapitaalsbasis van €700 mrd, waarvan €80 mrd meteen gestort moet worden. De rest is oproepbaar kapitaal.

Bron: FD.

In ander nieuws:

  • Obama passeert milieulobby voor project Shell (FD)
  • Japan dichter bij verdubbeling omzetbelasting (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media:

Signalen van de Kondratieff Lente
Wie denkt dat het alleen maar kommer en kwel is, heeft meer gelijk dan ongelijk. Het gaat ronduit beroerd met de economie. Het dieptepunt is gewoon nog niet bereikt. Echter, de rode draad in de geschiedenis van de mensheid en haar activiteiten is dat alles cyclisch verloopt. En ondanks dat we nu op de economisch achtbaan in volle vaart een onverkwikkelijke en onzalige gang naar beneden maken, zal er een ommekeer komen waarbij we de weg naar boven zullen hervatten. Wie goed “vooruit” kijkt kan de eerste signalen van de Kondratieff Lente.

Ter illustratie en uit mijn archief de volgende grafiek:

Bron: L. Badalian, V. Krivorotov

De pdf met het Engelstalige artikel van Badalian en Krivorotov heb ik hier geüpload omdat het ontzettend veel kan verhelderen over hoe belangrijk energie-infrastructuren in de economie zijn. Dit  artikel doet mijn economen-hartje een stuk sneller kloppen: energie-infrastructuren, het belang ervan in de economische “supercyclus”, en de elementen die bepalend zijn voor de manier waarop de volgende energietransitie zal gaan verlopen.

In dezelfde categorie kan ik het werk van Martin Armstrong aanraden. Hij zegt het van zichzelf dat hij de modee Kondratieff is, en zijn werk kennende, stelt hij dat terrecht: er zijn vele cycli die tegelijkertijd de economie transformeren; hij heeft diverse van deze cycli in kaart gebracht.

De aanleiding voor dit intermezzo zijn de economische toepassingen van licht: photonics. Via het blog van Eurocommissaris Neelie Kroes een geweldig filmpje met de blik vooruit. Een uitleg over “photonics“: een signaal dat de Kondratieff Lente eraan komt..

Repatriate our Gold!
Een petitie..

Gold has been natural money for thousands of years. It has been used throughout history either as physical coinage or as solid coerstone for stable paper currencies. Up until 1913, most Weste societies prospered and grew steadily and naturally under a monetary standard with at least partial gold backing. The gradual abandonment of the gold backing throughout the 20th century and the ultimate delinkage of all currencies from gold in 1971 is the fundamental cause of the ongoing inflation (the US-Dollar has lost 98% of its purchasing power since 1913) as well as the main reason for the global financial crises since 2007. We believe it is essential to re-introduce a (partial) goldbacking for the world´s monetary system. And in order to back future national currencies, the gold needs to be physically present in the respective country. Gold needs to be re-monetized – at least on a voluntary basis as a means of payment the people are free to choose anytime.
We therefore campaign for …

  • … independent, full, neutral and physical audits of the gold hoards of the world´s central banks
  • … the repatriation of all central bank gold; i.e. the physical transport into the respective ownership countries

Bron: Gold-Action.de

In ander nieuws:

Waarom Apple een riskante belegging is?  John Goltermann van Obermeyer Asset Management legt uit wat de risico's zijn.

  • “The Apple Conundrum”: Why One Fund Is Not Buying The iKool-Aid (Zero Hedge)

Om u eventueel leeswerk te besparen, nogmaals grafiek met het koersverloop van Apple:

Bron: Yahoo! Finance

Overigens, het volgende artikel over één van de belangrijkste toeleveranciers van Apple in China is erg relevant. De aanhoudende signalen dat de werkomstandigheden daar erbarmelijk zijn, blijven de gemoederen flink bezig houden. De Chinese toeleverancier kwam de afgelopen tijd in het nieuws omdat het netten om haar gebouwen had geïnstalleerd om te voorkomen dat werknemers zelfmoord zouden plegen door van het dak van de fabriek te springen. Dat was meerdere malen gebeurd. Er is nu 'officieel' geconstateerd dat de werkomstandigheden ronduit belabberd zijn..

Overig nieuws:

  • Murdoch's media empire strikes back (Reuters)
  • Obama budget defeated 414-0 (Washington Times)
  • North Sea Gas Leak – Total Weighs Options As Explosion Fears Mount (Spiegel)
  • UK still long way off pre-crisis growth – King (Reuters)
  • A Civilization on Edge – Amid Debt Crisis, Athens Falls Apart (Spiegel)
  • General strike hits Spain – in pictures (Telegraph)

Tot slot.

Debunking” of het ontkrachten van de “spin” of verdraaiing over goud en de prijsontwikkeling in berichtgeving van mainstream media is iets waar we scherp in willen zijn. Dat is namelijk hard nodig. Een voorbeeld van een dergelijk bericht is hieronder volledig weergegeven.

Het is een typische en ouderwetse wijze waarop de betekenis van een gebeurtenis – in dit geval de staking onder juweliers in India – wordt verdraaid en er een compleet onjuiste voorstelling van zaken wordt gegeven. De vetgedrukte passages loop ik na het bericht even met u door om de “spin” aan te wijzen..

Via Bloomberg/Businessweek:

Gold may drop for a third day after jewelers in India, the world’s biggest buyer, extended a strike, curbing demand for the metal. Platinum was poised for the first three-month gain in five.

Spot gold fell as much as 0.3 percent to $1,659.52 an ounce and traded little changed at $1,661.52 by 11:26 a.m. in Singapore. The metal lost 1 percent yesterday, the biggest drop since March 14. Bullion for June delivery rose 0.2 percent to $1,663.40 an ounce on the Comex in New York.

Jewelers in India, the biggest buyer, said yesterday they will extend a strike until the govement withdraws a levy on non-branded products. Gold imports may plunge as much as 59 percent this quarter on the taxes, the Bombay Bullion Association said on March 26.

“We haven’t seen an improvement in demand in India,” said Alexandra Knight, a Melboue-based economist at National Australia Bank Ltd. “A pullback in demand in India is going to assist lower prices in the near-term.”

Bullion has dropped 7.2 percent since reaching $1,790.75 an ounce on Feb. 29, the most expensive level this year, amid signs that the U.S. economy is recovering, curbing haven demand. That’s pared this quarter’s gain to 6.3 percent. Holdings (.GLDTONS) in exchange-traded products backed by the metal declined 0.2 percent to 2,389.849 metric tons yesterday.

Platinum, the best-performing precious metal this year, declined 0.2 percent to $1,633 an ounce. The metal used in auto catalysts has rallied 17 percent this quarter on supply disruptions in South Africa and prospects for increased demand.

Spot silver was little changed at $32.0525 an ounce after gaining as much as 0.4 percent. The metal has rallied 15 percent this year, ending three quarters of declines. Palladium dropped 0.3 percent to $645.75 an ounce. It’s 1.5 percent weaker this quarter.

Dit artikel rammelt echt aan alle kanten. Allereerst de schijnbare causale (lees: echte) relatie tussen een staking in India van juweliers en de prijsbeweging van goud. Ik schrijf het al: het betreft schijn, want het is de vraag of India als “laatste” en marginale koper de prijs omlaag kan krijgen. Zelfs als dat het geval is, dan kunnen Chinezen erg goed gebruik maken van die lagere prijs.

Het algemene punt is dat ik niet kan bewijzen dat het geen effect heeft, net zo min dat Bloomberg/Business Week kan schrijven dat het wel zo is. Het is een zeer suggestieve en onhoudbare veronderstelling waar een zichzelf respecterende analist of joualist zich niet aan moet wagen. Dat suggestieve wordt verder geïllustreerd met het woordjes “may drop” in de eerste zin: het zou kunnen dat goud omlaag gaat. Maar of dat echt zo is kunnen we niet expliciet schrijven en dus suggereren we het gewoon zonder enige verdere toelichting.

Dan het volgende punt: “jewelers in India, the world's biggest buyer”. Uh.. uh.. nou, niet dus!! Juweliers in India zijn de dominante speler in de afzet van goud aan de finale consument in India. Zij kopen goud in om hun voorraad op peil te houden; niets meer en niets minder! Dat het tot twee keer toe gesteld wordt, is de “kracht” van een herhaling en dat versterkt de onjuiste suggestie dat de staking een effect zou hebben op de prijsontwikkeling van goud terwijl dat niet noodzakelijkerwijs waar is.

Vervolgens komt er nog een zin die verdere toelichting verdient: “Gold imports may plunge as much as 59 percent this quarter on the taxes, the Bombay Bullion Association said on March 26”

Het probleem van deze zin is dat hierbij niet uitgelegd wordt, dat de Bombay Bullion Association een belang heeft om zaken sterk te overdrijven. Immers, hun winstmarges komen door de Indiase importheffingen op goud onder druk te staan. Bovendien weten zij als geen ander dat er “sluiproutes” zijn zodat de importheffingen worden ontlopen: men importeert het goud via Thailand waar India een vrijhandelsverdrag mee heeft.

En dan tot slot de “econome” die vanuit Australië geraadpleegd wordt. Alsof zij het beter weet in te schatten dan analisten in India die veelal steeds uitwijzen dat de koopwoede in India bij lange na nog niet over is.

Debunking Bloomberg/Business Week was nodig. Het is een voorbeeldje van hoe wij het nieuws voor u filteren op de zin en onzin ervan. In dit geval een duidelijk geval van pertinente onzin!

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo