Dagelijkse kost 7 september 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Voor de toelichting van de aangekondigde maatregelen van de ECB verwijs ik naar het bericht “Zet de ECB de geldpers aan met het Outright Monetary Transactions programma?

Een overzicht aan berichtgeving in andere media t.a.v. de zeer uitzonderlijke maatregelen van de ECB:

 • ECB en politieke leiders zijn nu echt elkaars gijzelaar (FD)
 • 'ECB doet geen steunaankopen zonder hervormingen' (Volkskrant)
 • Draghi levert waar markten om vroegen; beurzen enthousiast (RTL-Z)
 • Spaanse rente onder de 6 procent (NU.nl)

Uit buitenlandse media:

 • Seniority, the SMP, and the OMT (FT Alphaville)
 • ECB Head Draghi Backs Up Pledge to Save Euro (Spiegel)
 • Wall Street Analysts Respond To Mario Draghi (Zero Hedge)

Gemeente Den Haag kort op subsidies vanwege te hoge salarissen
Gisteren (zie “graaien bij woningbouw“) maakte het Financieele Dagblad al melding van torenhoge salarissen onder bestuurders van woningbouwcorporaties. Het FD geeft vandaag een vervolg aan deze problematiek met de genomen maatregelen van de gemeente Den Haag. Den Haag kort de subsidies aan instellingen die met publiek geld (mede) gefinancierd worden omdat zij salarissen geven die boven de balkendenorm uitkomen. Het FD schrijft:

Stichting Paassia BAVO Groep, een aanbieder van geestelijke gezondheidszorg, moet bijna € 218.000 subsidie inleveren. Bij deze zorginstelling verdienen maar liefst zes bestuurders en medewerkers boven de norm van €193.000. De voorzitter van de raad van bestuur spant de kroon met een inkomen over 2011 van € 263.072.

Verder krijgen onder meer de woningcorporaties Staedion, Wooncentrum Haaglanden en Haag Wonen een korting op hun subsidie vanwege de te hoge topinkomens. Donderdag berichtte deze krant nog dat zeker een derde van de directeuren van woningcorporaties meer dan de balkenendenorm verdient.

Het FD meldt dat het in de gemeente Den Haag om 23 functionarissen gaat die een salaris krijgen die boven de balkendenorm uitkomt. Bezuiniginsmaatregel nummero uno lijkt mij een schot voor open doel: voer dit jaar nog het Haags gemeentelijk beleid in heel Nederland in. Of je als politicus nu 'links' of 'rechts' staat, deze kans kan en mag niet onbenut gelaten worden.

 • Den Haag haalt te hoge lonen bestuurders terug (FD)

Morgan Stanley: 'Nederland zwakste keland eurozone'
Via RTL-Z: “Volgens Morgan Stanley zal Nederland dit jaar als enige keland een economische krimp kennen. De prognose van een mild herstel in 2013 komt volgens de bank onder druk door onzekerheid over tal van belangrijke politieke beslissingen voor en na de verkiezingen op 12 september.

De bank is van mening dat de consument de vooaamste rol heeft in de ontwikkeling van de Nederlandse economie. “Nederlanders lijken meer moeite te hebben met de noodzaak om hun schulden af te lossen. Bovendien neemt hun onzekerheid toe door een krappere bestedingsruimte en de zwakke arbeidsmarkt.”

Daar is geen speld tussen te krijgen.

 • 'Nederland zwakste keland eurozone' (RTL-Z)

In ander nieuws:

 • Banken laten geen traan om stille dood van gewilde spaarhypotheek (FD)
 • 'Woningbouw neemt in 2013 verder af' (RTL-Z)
 • Rijk verleidt pensioenfondsen tot investeren (FD)

Nieuws uit buitenlandse media

Het Amerikaanse financiële toezicht faalt, maar hoe?
Bloomberg kreeg via de Amerikaanse variant op de Wet Openbaarheid Bestuur (Wob-verzoek) toegang tot e-mails tussen de baas van de Securities Exchange Commission, Mary Shapiro en oud-collega en lobbyist voor banken Annetta Nazareth. Daarmee kreeg Bloomberg een aardig inkijkje in de bijzondere relatie tussen Wall Street en het toezichtsapparaat. Conclusie? Men stelt elkaar nogal zeer op prijs..

 • Top Bank Lawyer’s E-Mails Show Washington’s Inside Game (Bloomberg)

En dat het toezicht in de Verenigde Staten faalt, bleek weer eens toen er een kapotte algo bij de Amerikaanse broker Knight, online gezet werd en er een aandelenravage werd aangericht. Zoals gebruikelijk worden de echte problemen onder het tapijt geveegd en komt de dikke duim eraan te pas een oorzaak te benoemen die niet de oorzaak is. Themis Trading legt uit..

Cartoon!

h/t Frank

Hoeveel is $1 biljoen?
Rick Santelli hoorde de bijzondere speech van Michelle Obama aan en hij trok zich de opmerking aan dat Barack Obama het niet belangrijk vindt hoeveel iemand verdient maar eerder kijkt naar hoe iemand zijn geld verdient. De boodschap leek te zijn dat geld er niet toe doet. Santelli stond stil bij het bereiken van een nieuw Amerikaans dieptepunt: een staatsschuld van $16 biljoen. Maar hoeveel is eigenlijk $1 biljoen? Santelli rekent een aantal vergelijkingen voor.

Corruptie in China
In China zal dit najaar een belangrijke verschuiving plaatsvinden in de personele bezetting van het Chinese bestuur. De communistische partij benoemt eens in de tien jaar nieuwe bestuurders en daarbij sneuvelen reputaties en stomen ambitieuze partijbobo's op als de nieuwe sterren van de communistische partij.

Via Bruce Krasting stuitte ik op een zeer kritische analyse van Bronte Capital ten aanzien van de wijdverspreide corruptie in China. In aanvulling daarop vond ik nog veel meer anekdotische illustraties van hoe Chinese bestuurders op oneigenlijke manieren invulling geven aan wat wij in Nederland bestuurlijke zelfverrijking noemen.

Met name de uitgebreide analyse van Bronte Capital is zeer de moeite waard om te lezen omdat het een helder inzicht verschaft in het 'verdienmodel' van corruptie in China. De Chinese Jan modaal (voor zover die te vergelijken is) beschikt over geen enkele mogelijkheid om het opgespaarde vermogen veilig te stellen tegen chronische inflatie of wijdverbreide corruptie. Het is een bijzondere kijk op de Chinese economie, de één kind-politiek, en zonder dat de analyse erop in gaat, is het beleggingsalteatief van goud in China al snel verklaard.

 • Thieving Thieves (Bruce Krasting; Zero Hedge)
 • Must read: The Macroeconomics of Chinese kleptocracy (Bronte Capital)
 • High Speed Scandal: Ferrari Incident Rocks China (the Daily Beast)
 • China Argues Over How Much Corruption Is Best (Bloomberg)

In ander nieuws:

Het onderstaande bericht is in de proporties van wereldwijde problemen en met name Amerikaanse problemen een belangrijke indicator over hoe slecht het gaat.

 • The Death Of IPOs, And Why It Matters To You (Zero Hedge)

De Ieren kregen naast een compliment voor het behalen van de begrotingsdoelstellingen een pluim, maar worden ook onder druk gezet door te gaan met hervormingen. Ook in Ierland leidt dat tot spanningen binnen de regeringscoalitie.

 • IMF demands greater clarity on Irish austerity plans (Reuters)

Tot slot.
Harder lopen dan Usain Bolt? Een door het Pentagon gefinancierde robot – de 'cheetah' – is het gelukt. Welke militaire toepassingen men in gedachten heeft? Om eerlijk te zijn: ik wil het niet weten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.