Dagelijkse kost 9 december 2011

We beginnen vandaag met het belangrijkste artikel dat we de afgelopen maanden tegen zijn gekomen. Doet u vooral uzelf niet tekort en neem de tijd voor de volgende analyse. Zonder deze uitleg van de analyse, begrijpt u niet waarom de 17 eurozone landen Groot-Brittannië de wacht hebben aangezegd. Laat die Britten dan maar op dat grote eiland navelstarend zichzelf ten gronde richten en toestaan hoe financiële partijen die vanuit de “City” opereren de wereldeconomie terroriseren. Dat laatste woord gebruiken wij niet graag, maar bij gebrek aan een woord in de Nederlandse vocabulaire die de lading beter dekt, doen we dat toch. Immers, wat hebben de omgevallen dan wel genationaliseerde Britse banken, de Amerikaanse bank Lehman Brothers en verzekeraar AIG in gemeen? Zij bliezen zichzelf allemaal op vanuit London.

Dat heeft een eenvoudige reden en dat is dat zij door het complete gebrek aan regels en toezicht het schaduw bancaire systeem vormgeven en onderpanden hypotheciseren en herhypotheciseren. Met andere woorden, men hefboomt niet bank-bedrijven in een kredietpyramide die alleen te typeren is als een financiële tijdbom. Dat ging in het verleden mis, en dat is recentelijk ook MF Global noodlottig geworden. Het Amerikaanse MF Global opereerde vanuit London zodat het enerzijds kon profiteren van een ongecontroleerde hefboom, de winst kon nemen zolang het goed ging en de verliezen nadat de financiële tijdbom ontploft was kon doorschuiven naar nietsvermoedende klanten wiens geld zij – zonder dat dit eigenlijk mag – misbruikte voor het dekken van de gigantische risico's die MF Global nam. Het is bijna met geen pen te beschrijven hoe ongelooflijk incompetent het Britse toezicht is. 

Premier David Cameron eiste van Europa dat zij niet de regels voor de financiële sector aanscherpt. Cameron wil baas blijven in eigen huis. Sinds het hele debacle van 2008 met ongereguleerde derivaten, krediethefbomen in het schaduw banksysteem en alle andere vormen van financiële list en bedrog heeft Groot-Brittannië helemaal NIETS gedaan aan het voorkomen van nieuwe debacles. Nu Europa orde op zaken wil brengen, traineert Groot-Brittannië opnieuw. Europa heeft Cameron echt niet voor niets aan de kant geschoven; men blijft zelfs nog zeer beleefd gezien de praktijken in de “City”. Het is zo ontzettend terecht dat de Britten keihard aan de kant worden geschoven. Laat hen maar op dat eiland verder prutsen met hun geldpersfinanciering en hun goedkeuring voor alle vormen van malafide financiële wanpraktijken. Als zij deze problemen niet aanpakken, dan doet Europa dit zelf wel. Lees en huiver. This is scary shit.. en erger dan AIG:

  • MF Global and the great Wall St re-hypothecation scandal (Reuters)

Nieuws uit Nederland..

  • Deal begrotingsdiscipline zonder VK en Hongarije (FD)
  • 'Microsoft zit achter deel klachten machtsmisbruik Google' (Nu.nl)
  • Merkel: Eurozone heeft akkoord over 'fiscale unie' (RTL-Z)
  • Hoogduin: IMF plukt het geld niet van een boom (RTL-Z)
  • De Telegraaf: er komt tot 10 miljard aan extra bezuinigingen (Welingelichte Kringen)

Nieuws uit het buitenland..

  • MF Global's Corzine: I did not intend to break rules (Reuters)
  • European Banks Need 115 Billion Euros (Spiegel)
  • Fortress Commodities Fund “We're Long Gold, Short Base Metals, And A Seller Of Crude” (Zero Hedge)
  • Iceland's Toxic Legacy – Mountains of Debt Temper Hopes despite Recovery (Spiegel)
  • House Committee Cancels Vote On Insider Trading Bill After Leadership Flips Out (Business Insider)
  • Here's The SEC's Statement On Why It Can Prosecute Members Of Congress, But Doesn't (Business Insider)
  • Europe splits over fiscal union (Reuters)
  • EU States to Send IMF $267 Billion in New Crisis Fight (Bloomberg)
  • Are Dim Sum Bonds The Next Chinese Reverse Merger Fraud? (Zero Hedge)

In een bijdrage van de redactie van Bloomberg over de wet waar we gisteren en vorige week aandacht aan besteedde, betoogt Bloomberg voor een presidentieel veto. Echter, de motivering voor het presidentiële veto is en blijft opmerkelijk:

Both bills would reaffirm the govement’s ability to detain suspects more or less indefinitely. Objections from civil libertarians are understandable but not persuasive. This war has spread far from the battlefields of Afghanistan, and its open- ended nature requires long-term detention.

We would prefer Congress offer a more concrete outline of its preferred legal regime, and that it consider creating a National Security Court that would operate in the gray area between civilian and military law. However, the only disqualifying measure under debate now is the Senate’s mandate on military detainment. That would be a setback to national security. If the conference committee doesn’t remove it, Obama should pick up his veto pen.

Bron: Bloomberg

Tja, definieer vrijheid als een afgeleide van nationale veiligheid en daarmee als een ondergeschikt belang en dan is het gevolg dat de verhouding tussen individu en staat wordt omgedraaid. Dat is een heel gevaarlijk idee en is een pad vol met valkuilen om te bewandelen. Dat bezwaren “begrijpelijk” zijn, maar niet “overtuigend” zijn, wordt niet eens toegelicht. Als die bezwaren zo makkelijk opzij worden geschoven, pleit dan gewoon meteen voor een despotisch systeem.

De passage “deze oorlog heeft zich ver van het strijdtoneel in Afghanistan verspreid, en de aard [van de oorlog] met een open einde noodzaakt lange termijn detenitie”, is er één die zo uit een boek van George Orwell had kunnen komen. Een redactioneel van Bloomberg waar wij het roerend mee oneens zijn.

In dat kader willen wij u tot slot het volgende bericht zeker niet onthouden. Alex Jones van Infowars meldt dat de Amerikaanse overheid haar FEMA-kampementen binnen enkele dagen operationeel wil hebben en de Amerikaanse overheid heeft in dit kader bedrijven aangeschreven om personeel te leveren. Over de achtergronden van deze kampementen wordt van alles gezegd en geschreven en het is door ons niet vast te stellen wat nu de bedoeling is van deze kampementen, maar deze quasi-gevangenissen lijken in de verste verte niet op vakantieparken..

Exclusive: Govement Activating FEMA Camps Across U.S. Alex Jones' Infowars: There's a war on for your mind! (InfoWars)
 

 

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo