Dagelijkse kost 9 juli 2012

Nieuws uit Nederlandse media

Schuldenproblematiek Nederland neemt toe
Bureau Krediet Registratie ziet een toename in het aantal huishoudens met betalingsachterstanden. Eind 2012 zouden zo'n 720.000 mensen met betalingsachterstanden kampen. Saillant zijn de schulden waar BKR geen inzage in heeft. Dat zijn bijvoorbeeld huurachterstanden, energie- en belastingschulden of betalingsproblemen bij zorgverzekeraars en die voor BKR en kredietverstrekkers niet zichtbaar zijn. De ontwikkeling van de afgelopen jaren heeft BKR in een grafiekje gezet; niet heel erg spannend, maar de trend is duidelijk:

  • Bron: BKR Kredietbarometer juli 2012 (persbericht; BKR)
  • Weer meer mensen met betalingsproblemen (NU.nl)

Van onze SNS-correspondent..
Onder de titel “Dunnetjes”; er is inderdaad niet bijster veel nieuws..

Het is de laatste tijd dunnetjes met het nieuws of het is een herhaling van zetten. Weinig inspiratiebronnen voor ochtendproza derhalve. Vandaag is niet veel anders vandaar dat we ons beperken tot de hoofdpunten:

Nieuwe leningen: Duitsland (10 jaar), Italië (3 & 11 jaar) en Nederland (3 jaar) voor totaal 12.5Mrd. Rente en aflossingen deze week bedragen 15.25Mrd dus de spaarvarkentjes hoeven niet te vrezen.

Diverse geldmarktfondsen sluiten inschrijvingen. Zowel Goldman, BlackRock als JPM hebben geldmarktfondsen gesloten voor deelname nu de ECB de rente nog verder heeft verlaagd. Het gaat vooral om de deposito-rente die van 0.25% naar 0% is gebracht. Voor een outsider is 0.25% of 0% allebei in principe niks, maar voor een geldmarktfonds is het lastig om de kosten in rekening te brengen als er geen opbrengsten tegenover staan.

Spanje lijkt bereid om een “bad bank” op te richten als zulks door de EU wordt opgelegd/gevraagd. De gedachte is dat zo'n bad bank beter in de gaten te houden is dan een cluster van kleinere bankjes. Logisch.

Volgens de Telegraph wil Francois Hollande af van de deal die Sarkozy in december heeft getekend waarin de uitgaven van de EU in de periode 2013-2020 worden bevroren. Volgens de krant zou ook Angela Merkel geneigd zijn de uitgavenstop op te heffen. Je vraagt je wel af waarom er zoveel ambtenaren bezig zijn met voorbereiding en vastlegging van dergelijke overeenkomsten. Een bierviltje voldoet ook prima en daar kun je tenminste nog mee zeilen.

De nieuwe Duitse president Joachim Gauck heeft op de ZDF gezegd dat Angela Merkel moet zeggen wat er achter gesloten deuren is afgesproken is betreffende ESM, groeipact en wat de kosten zijn voor Duitsland. Op het matje bij de president. Zit & blijf.

Als laatste willen we u de bijgaande foto niet onthouden. Zie bijlage.

Solvency II: verzekeraars uit aandelen
De nieuwe Europese regelgeving voor verzekeraars – Solvency II – noodzaakt hen om meer kapitaal aan te houden voor aandelenbeleggingen. Indien de koersen dalen, dan moet men aan betalingsverplichtingen kunnen blijven voldoen en derhalve moeten zij meer kapitaal ter dekking aanhouden. Gevolg? Verzekeraars herpositioneren hun aandelenbeleggingen en verkopen delen van hun aandelenposities.

Feitelijk zie je nu de tegengestelde richting van hetgeen er in de jaren '90 gebeurde. Toen werden pensioenfondsen aangemoedigd om meer risico's te nemen. Uiteraard met het oog op hogere rendementen (en lagere pensioenpremies). Pensioenfondsen gingen met z'n allen tegelijkertijd in aandelen en toen stegen de aandelenindices.

Toen hoorde je niemand klagen, maar nu de koersen dalen..

  • Verzekeraars massaal uit aandelen door nieuwe regels (FD)

Sloopfonds, eroderende prijzen en de uitholling van wetenschap..
Hans de Geus maakt zich nijdig over de Amsterdamse subsidie voor de sloop van commercieel vastgoed. Een saillante quote: “Dit convenant kwam op landelijk niveau tot stand onder leiding van Hoogleraar Vastgoedontwikkeling Hans de Jonge. Althans, met deze nevenfunctie presenteert hij zich graag; in het dagelijks leven is De Jonge gewoon directeur van bouwadviesbedrijf Brink Groep”.

En: “Hans de Jonge verder: ‘Als het convenant doet wat wij bedacht hebben, zullen de huurprijzen niet verder eroderen.’

Huurpijzen zullen niet verder eroderen? Ha! Het zijn niet alleen huurprijzen die wel 'eroderen'; de wetenschappelijke meerwaarde van de graad hoogleraar is bij deze geërodeerd! Elke zichzelf respecterende hoogleraar moet toch weten dat prijscontroles in een overschotsmarkt een verlieslatende vorm van symptoombestrijding is. De markt heeft altijd gelijk: bij teveel aanbod moet de prijs omlaag.

Enfin, Hans de Geus over de waanzin van de subsidiëring van het sloopfonds met gemeenschapsgeld. Overigens is De Geus' suggestie om commercieel vastgoed af te pakken en te nationaliseren niet mijn idee; verduurzaming moet geen obsessie worden..

  • Sloop het spilzieke sloopfonds (Hans de Geus; FTM)

In ander nieuws:

  • Zorgpremie hoger door tegenvaller (FD)
  • 'Argentinië devalueert peso niet' (NU.nl)
  • ESM-bankensteun duurt minstens jaar (FD)
  • 'ESM-personeel vorstelijk betaald' (NU.nl)

Spaanse bankenleed? Europa vergadert weer eens.

  • Eurogroep: bad bank Spanje; kapitaalratio's versterken (RTL-Z)

Met een verrekijker geconstateerd?

  • Groei gesignaleerd in economie Noord-Korea (NU.nl)

Nieuws uit buitenlandse media

Steve Keen: Quantative Easing for the public
Geweldig interview met Steve Keen bij Russia Today:

Steve Keen pleit voor kwantitatieve verruiming voor de hele bevolking om het schuldenprobleem op te lossen. Echter, het geld moet niet uitgeleend worden, maar geschonken worden. Door geld direct over te maken aan alle burgers – onder de expliciete voorwaarde dat zij het allereerst moeten gebruiken om hun schulden af te lossen – wil Keen de schuldenberg verkleinen. Op deze manier zou het risico van 'moral hazard' vermeden worden omdat spaarders het geld ontvangen uit afgeloste schulden.

En dan rijst de vraag of dit een oplossing is? Ja, dit werkt. Echter, of je hier blij van wordt? No way. QE of geldpersfinanciering van de Beank werkt niet, waarom zou dit opeens wel gaan werken? Wat mij betreft werkt elke “kwantitatief” interveniëren averechts.

Waar het om draait? Inflatie.

Als private schulden worden geliquideerd met vers geprint geld, alhoewel dat geld onder de hele bevolking 'bottom up' gedistribueerd wordt in tegenstelling tot 'top down' via de banken, dan gaat al dit geld jagen op goederen en diensten. Heel kort door de bocht: men creëert vraag (geld) zonder aanbod (grondstoffen, goederen en diensten). Dat leidt per definitie tot inflatie. Dan laat ik de puntjes misallocatie van kapitaal en gevaarlijke precedent-werking achterwege.

Het schuldenprobleem wordt misschien wel opgelost maar tegelijkertijd creëert men een nieuw probleem van een compleet ontwrichte economie. Stel dat men deze aanbeveling opvolgt dan het geld vrij snel waardeloos. En dat kan op twee manieren: ofwel er ontstaat een enorme prijsinflatie ofwel er worden kapitaalrestricties ingesteld. Denk hierbij aan producten die op rantsoen gaan. Wie de geschiedenis kent, denkt Weimar Duitsland want na de hyperinflatie volgde financiële repressie via allerhande kapitaalcontroles en producten die op rantsoen gingen. Mensen hadden geen schulden, veel geld, maar konden daar niets mee. Het resultaat is een economie die tot stilstand komt.  

Mike “Mish” Shedlock vat e.e.a. samen en ook al ben ik voor wat betreft de VS geen “deflationista” zoals Mish, maar ik sluit me in dit geval aan bij Mish. Quote:

“Bear in mind that I am a big admirer of Steve Keen. Steve has taught me a lot. I like his debt model. I just do not like his solution. It cannot and will not work, for reasons that quite frankly should be obvious.”

Ook ik heb grote waardering voor Keen's werk en ook ik heb er het nodige van geleerd, maar deze oplossing is niet mijn ding: alleen een kwalitatieve oplossing kan werken. Desalniettemin, Keen rekent ook in dit interview af met het zogenaamde 'evenwichtsdenken' in economische theorie en dat is muziek in mijn oren. Zelf heb ik daar bij mijn afstuderen over geschreven dat indien economen ècht een “macro-economisch evenwicht” willen vinden, zij dat zullen vinden bij 0 Kelvin (-273 Celsius). Op het absolute 0-punt staat alles stil..

  • Steve Keen Goes Off the Deep End With a “Debt Jubilee” (Free Money to Consumers) Proposal (Mike Shedlock)

Horror-grafiek
De Amerikaanse werkloosheid stijgt nog steeds, alleen minder hard..

Bron: Calculated Risk / Business Insider

In ander nieuws:

Een Amerikaanse burgemeester negeert een uitspraak van een rechter en betaalt brandweer, politie en andere gemeentelijk personeel het mininuminkomen. Het geld is op en de burgemeester neemt het heft in eigen hand en negeert de wet èn de rechter..

Ook bizar: Califoia gaat een HSL bouwen tussen Los Angelos en San Fransisco. Califoia doet dat niet om de HSL aan te leggen; men legt slechts een deel aan: 210 kilometer van de 558 kilometer. Op deze manier loopt Califoia $3,2 miljard niet mis uit Washington. Daarvoor gaat Califoia wel eerst $4,5 miljard aan schuldpapier uitgeven. Only in America..

  • Cash Strapped Califoia Votes For $68 Billion Monorail To Get Federal Bailout (Zero Hedge)

Divestment: Griekenland gaat vier Airbus toestellen verkopen..

  • Greece to sell four Airbus jets for $40 million (Reuters)

De titel zegt alles (of de berekening klopt is een tweede..)

  • Brian Cox: Bank bailout costlier than UK science 'since Jesus' (BBC)

Quote van Tony Blair: ‘The purpose is not to make money. It is to make a difference.’ De titel van het bericht zegt vervolgens genoeg. En ook altijd leuk om te weten dat JP Morgan gebruikt maakt van Tony's expertise..

  • Tony Blair eaed £20m in just one year advising business bosses and foreign govements (Daily Mail)

In Japan gaat het nog steeds niet goed..

  • Japan Machinery Orders Implode As Global Economy Grinds To A Halt (Zero Hedge)

De plicht van regeringsleiders: leg de burger uit wat je doet! Angela Merkel wordt door de Duitse president Gauck op haar verantwoordelijkheid gewezen..

  • German president urges Chancellor Merkel to explain euro crisis (Europe Online)

Libor Failout: Deutsche Bank schorst twee medewerkers. Barclays is echt niet de enige geweest..

  • The World's Biggest Bank Just Got Thrown Into The Lieborgate Mess (Zero Hedge)

QE3? Kwestie van tijd..

  • Fed officials favor QE3; Asian data signal drop in global demand (Reuters)

Tot slot.
Via de nieuwsbrief van Grant Williams (Things that make you go hmmmm..):

Om die nieuwsbrief in de mail te ontvangen, klik hier.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo