David Cameron: “Rente moet altijd zo laag blijven”

De Britse premier zou het fantastisch vinden als centrale banken de rente tot in het einde der tijden op dit lage niveau houden. Het zou geweldig zijn, omdat huishoudens dan in staat zouden zijn “het huis te kopen dat ze kunnen veroorloven”. De premier verklaarde dat de lage rente goed nieuws is, omdat het kopen van een eigen huis daardoor betaalbaar is geworden. Een stijging van de rente zou het leven voor huiseigenaren erg moeilijk maken en is daarom zeer onwenselijk, zo verklaarde Cameron.

Op een niet al te serieuze toon zei de premier het jammer te vinden dat hij niet zelf macht kan uitoefenen over de rente en grapte dat hij de onafhankelijkheid van de Bank of England maar ‘irritant’ vond. Daar voegde hij overigens gelijk aan toe dat het rampzalig zou zijn als politici wel aan de knoppen zouden kunnen zitten van de centrale bank.

Rente naar dieptepunt

De rente staat ook in het Verenigd Koninkrijk al jaren op een dieptepunt van 0,5%, om precies te zijn sinds maart 2009. Beleidsmakers bij de Bank of England hebben, in tegenstelling tot hun collega’s van de Federal Reserve, nog geen plannen om de rente te verhogen. De reden die daarvoor aangedragen wordt is dat de gemiddelde inkomens van Britse huishoudens fundamenteel zijn aangetast door de financiële crisis en dat een hogere rente miljoenen gezinnen in problemen zou kunnen brengen.

De lage rente kent niet alleen winnaars, maar ook verliezers. Denk aan spaargeld en pensioenvermogen, dat door de lage rente veel minder rendement oplevert. De spaarders delven vooralsnog het onderspit, want het ziet er niet naar uit dat de rente spoedig weer zal stijgen. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in tal van andere Westerse landen zijn de schuldposities simpelweg te hoog om een substantiële renteverhoging te kunnen dragen.

De Britse centrale bank werd in 1997 formeel onafhankelijk gemaakt door de toenmalige premier Gordon Brown. Het was één van de eerste aanpassingen in zijn ambtstermijn.

Public domain image, royalty free stock photo from www.public-domain-image.com

Cameron wil de rente voor eeuwig laag houden

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “David Cameron: “Rente moet altijd zo laag blijven”

  • De lage rente houdt de economie in een houtgreep.
    Wanneer geld lenen geen geld kost, kan ieder zich een huis van een miljoen veroorloven. Dit is dan ook de onderliggende oorzaak van de huidige ellende. Is de rente eenmaal extreem laag, dan is iedere stijging onbetaalbaar en zal de economie zich niet kunnen herstellen.

    Beantwoorden
    • Het is bijna immoreel om nu de rente verhogen nu al die starters weer huizen beginnen te kopen op basis van het feit dat de hypotheekrente zo laag staat. Het is te hopen dat die de komende vijf a tien jaar voldoende buffer kunnen opbouwen…

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo