David Graeber: “Verenigd Koninkrijk stevent af op nieuwe crisis”

david-graeberVolgens antropoloog Dabid Graeber is de economische groei die we in het Verenigde Koninkrijk zien het gevolg van het opblazen van een nieuwe vastgoedbubbel. Door de groeiende hypotheekschuld stijgen de huizenprijzen weer en durven mensen weer meer te lenen om een huis te kopen of een verbouwing te financieren. Daardoor lijkt het alsof de economie aansterkt, maar toch mogen we ons volgens Graeber niet rijk rekenen.

uk-housing-prices

Stijgende huizenprijzen geven de illusie van economische groei

Nieuwe vastgoedbubbel

Door de extreem lage rente en het stimulerende beleid van de overheid stijgen de huizenprijzen in het Verenigd Koninkrijk weer. Maar die stijging komt niet uit zichzelf, want Graeber laat in zijn opiniestuk voor the Guardian zien dat deze ontwikkeling gepaard is gegaan met een stijging van de private schulden. En die stijging zal een keer stoppen, bijvoorbeeld wanneer de rente stijgt of huishoudens zich simpelweg niet meer schuld kunnen veroorloven.

Het Britse ‘Office for Budget Responsibility’, een soort tegenhanger van het Nibud, maakte een projectie van de schuldengroei van de Britse huishoudens tot en met 2020. En daar wordt je niet vrolijk van, want als de analyse van Graeber klopt betekent het dat de maximale schuldenlast die huishoudens kunnen dragen ergens in 2019 of in 2020 opnieuw bereikt zal worden. Als de kredietverlening in dit tempo aanhoudt zal de schuldenlast over een paar jaar weer terug zijn op het niveau waarop in 2008 de wereldwijde financiële crisis losbarstte.

uk-debt-households

Schulden huishoudens tegen 2020 weer in ‘gevarenzone’

David Graeber bestudeerde vijfduizend jaar geschiedenis van het fenomeen ‘schuld’ en schreef zijn bevindingen op in het boek ‘Debt: The First 5000 Years‘. Uit zijn onderzoek kwam naar voren dat in elke beschaving schulden opgebouwd worden tot op het moment waarop ze niet meer te betalen zijn. Dan volgt de onvermijdelijke correctie, die gepaard zal gaan met dalende huizenprijzen en een oplopende werkloosheid.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders