Onderstaande artikel is een vertaling van “Reality of the great silver squeeze” van Keerthik Sasidharan die gisteren op Gulfnews.com verscheen. Deze gastcolumnist van Gulfnews werkt voor een grote Europese investeringsbank in New York City. Zijn artikel is op persoonlijke titel geschreven en weerspiegelen geen institutionele perspectieven.

 

 

Honore de Balzac, de Franse romanschrijver van de 19e eeuw, vermoedelijk zei: “achter elk groot fortuin zit een misdaad”.


Of het nu een misdaad is of niet, het manipuleren van grondstofprijzen, is een van de oudste trucs in de financiële markten om zichzelf te kunnen verrijken. In het verleden ging het vaak om het manipuleren van informatie. Voorafgaand aan een scherpe toename in vraag, vanwege welke structurele of tijdelijke oorzaak dan ook, worden contracten aangegaan die de garantie bieden op fysieke levering van een grondstof. Als de toename in vraag een feit wordt, dan betaalt de rest van de economie een premie om die grondstof te kunnen kopen. Vandaag de dag, zijn zaken nog meer vertroebeld dan voorheen.