Demonstraties in Griekenland lopen uit de hand: brandstichting en gewonden

De staatsschuld van Griekenland is inmiddels meer dan €360 miljard, een schuld die waarschijnlijk nooit meer terugbetaald zal worden. Het land heeft harde bezuinigingen doorgevoerd en nog meer bezuinigingen aangekondigd, tot frustatie van de bevolking. De economie krimpt en de werkloosheid is in een paar jaar tijd meer dan verdubbeld, waarbij de werkloosheid onder de jongeren zelfs richting de 50% gaat. De verschillende belastingverhogingen raken de Griekse bevolking hard, met als gevolg dat steeds meer mensen worden afgesloten van de meest basale voorzieningen en dat steeds meer bedrijven failliet gaan. Pensioengeld dat belegd is in de Griekse staatsobligaties en in de Griekse aandelenbeurs is grotendeels verdampt, waardoor er ook in de pensioenuitkering gesneden moet worden.

Desondanks blijft een team van inspecteurs van het IMF, de ECB en de EU de Griekse overheid onder druk zetten om nog meer bezuinigingen op te leggen aan de bevolking. In maart moet Griekenland opieuw veel geld lenen, waarvoor het nu volledig aangewezen is op het Europese noodfonds. Er zijn plannen om Griekenland opnieuw meer dan honderd miljard euro te lenen, waarmee de schuldenquote nog hoger wordt. Als Griekenland de nieuwe noodlening niet krijgt dreigt een ongecontroleerd faillisement, waarvan de gevolgen op dit moment nog niet te overzien zijn. Volgens Neelie Kroes kan de euro verder zonder de Grieken, maar welke gevolgen een Grieks faillisement kan hebben op de obligatiemarkten, aandelenkoersen en de banken in de rest van Europa is nog moeilijk in te schatten. Het is ook bekend dat met name Amerikaanse banken verzekeringen hebben uitgeschreven op de staatsobligaties van de zogeheten PIIGS-landen, verzekeringen die uitbetaald moeten worden als Griekenland daadwerkelijk failliet gaat. Het is een zeer complexe crisis, waarvoor het verstrekken van een nieuwe noodlening alleen zeker geen oplossing is. De Griekse schuldencrisis duurt inmiddels al twee jaar en de situatie in het land lijkt alleen maar te verslechteren.


LIVE STREAMING: Συλλαλητήριο για το ΜνημÏŒνιο 2 door News247

Vandaag waren er opnieuw opstanden in de Griekse hoofdstad Athene, waar de politie met groot materieel en traangas moest ingrijpen om de woedende bevolking in bedwang te houden. De laatste berichtgeving op Athensnews.gr leert ons dat de situatie nu echt uit de hand begint te lopen. Er zouden al verschillende gebouwen in brand zijn gestoken door demonstranten, waaronder panden met historische waarde, zoals een ondergrondse bioscoop die door de Gestapo als martelkamer werd gebruikt in WO II en de Griekse Nationale Bibliotheek. Ook een bankgebouw en een filiaal van Starbucks zijn vanavond in brand gestoken. De brandweer heeft onvoldoende capaciteit om alle branden te blussen, want bronnen melden dat sommige gebouwen al meer dan 40 minuten in brand hebben gestaan zonder dat er iets aan gedaan werd. Ook zijn er op tal van plekken winkelruiten veield.

De politie heeft al verschillende metrostations afgesloten en er zouden al tenminste 40 politieagenten gewond zijn geraakt in confrontaties met de demonstranten, waaronder een paar estig gewonden. Eerder vandaag heeft de politie het plein voor het parlementsgebouw 'schoongemaakt', maar de ordehandhavers hebben moeite om de situatie onder controle te houden. Eerder vanavond berichtte Skai TV dat de politie al haar traangas had verbruikt en dat er nieuwe voorraden aangevoerd moesten worden.

Op het Syntagmaplein in Athene zouden ook heftige confrontaties zijn tussen demonstranten en de politie. Een correspondent die de situatie op het plein in de gaten houdt vanaf het balkon van een naastgelegen hotel zegt dat het de ergste rellen zijn die hij sinds lange tijd heeft gezien. De demonstranten gebruiken brandbommen en vuurpijlen om de politie te bestoken. Bronnen bij de Griekse politie melden dat de demonstranten het ook op bankgebouwen gemunt hebben. Dat schrijft althans de website Chaostrading.weebly.com.

In het parlementsgebouw is de sfeer ook gespannen. Onderstaande video geeft een indruk van de manier waarop het debat gevoerd wordt. Ook zonder de Griekse taal te kennen kan iedereen zien dat er veel op het spel staat. Griekenland is overigens al drie keer failliet gegaan, namelijk in 1826, 1843 en in 1860. Een interessant verhaal over deze geschiedenis van Griekenland kunt u hier lezen.

Demonstranten worden met traangas bestreden

Verschillende beelden laten brandende gebouwen in Athene zien

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo