DNB: “Grootste daling huizenprijzen voorbij”

Met deze 'nieuwe fundamenten' doelt Klaas Knot op de beperking van de hypotheekrenteaftrek en het verplicht aflossen van de hypotheekschuld, zo bericht de Telegraaf vandaag. Knot zei dat de Nederlandse huizenmarkt met deze veranderingen 'een veel duurzamer financieringsmodel' krijgt. Een opmerkelijk statement, want juist deze twee maatregelen remmen de vraag naar hypotheken en de maximale leensom af. En dat terwijl de huizenmarkt juist meer hypotheekschuld nodig heeft om de prijzen hoog te houden…

Klaas Knot voegde er wel enige nuance aan toe: “Ik heb geen glazen bol en ik waag me niet aan voorspellingen, want dan kan dus worden opgevat als een garantie en die kan ik zeker niet afgeven. Maar we hebben nu zekerheden voor de toekomst. En de fundamenten voor stabilisatie zijn gelegd. En hopelijk kunnen we van daaruit weer de weg terug omhoog vinden.”

Ontkenningsfase

Het is een opmerkelijk schouwspel geworden in Nederland. De huizenprijzen moeten wel omlaag om de markt in evenwicht te brengen, maar iedereen weet dat een verdere daling van de huizenprijzen gepaard zal gaan met veel verliezen bij (met name jonge) huizenbezitters, verlies voor de banken en een verdere krimp van de economie. Historisch gezien zijn de huizenprijzen in ons land nog steeds bijzonder overgewaardeerd, al wil men dat liever niet toegeven. Bankiers en politici weten zich geen raad met de volledig vastgelopen huizenmarkt. De nieuwe 'Blok-hypotheek' en het eerdere woningmarkt akkoord zijn daar een mooi voorbeeld van.

Onderstaande compilatie van het Youtube kanaal vastgoedzeepbel laat zien dat de Nederlandsche Bank heel goed op de hoogte is van de ongezonde huizenmarkt in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.