DNB: “Hoge inflatie is tijdelijk”

Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) moeten we ons niet al teveel zorgen maken om de hoge inflatie in ons land. De afgelopen tien maanden kwam de inflatie bijna stelselmatig boven de 3% uit, maar dat is volgens de DNB het gevolg van overheidsmaatregelen die de laatste tijd zijn doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de extra huurverhoging en de verhoging van het BTW-tarief van 19 naar 21 procent.

Sinds oktober 2012 is de inflatie in Nederland hoger dan het gemiddelde van het Eurogebied. Daarvoor zaten we jarenlang onder het gemiddelde van alle Eurolanden. De Nederlandsche Bank denkt dat we dit najaar een veel lagere inflatie zullen zien, omdat de verhoging van de BTW dan uit de cijfers valt. De ontwikkeling van de inflatie wordt gemeten als een percentage ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar, waardoor een eenmalige BTW-verhoging een jaar lang doorwerkt in het cijfer. Valt de BTW-verhoging uit de cijfers, dan zakt het inflatiecijfer weer ver onder de 2%. De Nederlandsche Bank rekent op een inflatie van gemiddeld 1,6% in 2014 en 1,5% in 2015.

‘Eenmalige maatregelen’

De centrale bank benadrukt dat de hoge inflatie het gevolg was van eenmalige maatregelen, maar dat valt nog te bezien. Waarschijnlijk zijn er de komende jaren meer lastenverzwaringen nodig om het begrotingstekort onder de drie procent te houden. Een deel van die lastenverzwaringen kan doorwerken in de inflatiecijfers, waardoor we opnieuw boven het Europees gemiddelde uit kunnen komen.

Deflatoire krachten zijn er natuurlijk ook. Zo daalden de energieprijzen in 2008 en 2009 substantieel door de lagere prijzen van olie en gas en dalende prijzen van importgoederen als elektronica. Daarnaast geeft de crisis op de Nederlandse huizenmarkt een deflatoire druk op de Nederlandse economie. Consumenten houden de hand meer op de knip en lossen naar verhouding meer schuld af. Daardoor daalt de omloopsnelheid van het geld en komen prijzen onder druk te staan.

Inflatie Nederland versus Eurozone
Inflatie Nederland versus Eurozone (Bron: Eurostat)
Opbouw inflatiecijfer Nederland
Opbouw inflatiecijfer Nederland (Bron: Eurostat)

Eén gedachte over “DNB: “Hoge inflatie is tijdelijk”

 • 15 augustus 2013 om 16:23
  Permalink

  Hoge inflatie is tijdelijk hoe vaak hebben dit al gehoord te vaak.

  Deze is tien x interessanter,als je het toch over inflatie wil hebben de grootste tijdbom voor de toekomst is Duitsland.
  De officiële Duitse staatsschuld is 82 procent van het BBP, ruim boven het Maastricht-criterium van 60 procent. Maar de officieuze staatsschuld – ongedekte uitgaven voor pensioenen, werkloosheid en zorg – bedraagt 185 procent en loopt waarschijnlijk op naar meer dan 400 procent in 2050. Wat daarvan de gevolgen voor de Duitse economie en samenleving zullen zijn laat zich raden. Voor de EU lijkt op termijn Duitsland een serieus probleem te worden, want hoe wil Duitsland, als belangrijkste donorland, aan zijn toekomstige Europese noodfondsverplichtingen voldoen? Hoe stabiel zal Duitsland als euroland zijn? Duitsland schuift vooralsnog alle problemen voor zich uit en veegt ze onder het karpet.

  Lees hier meer: http://www.citareg.nl/duitse-hereniging-schrikbeeld-europese-integratie/

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.