Draghi runt obligatiefonds van €1.000 miljard

Het stimuleringsprogramma van de ECB heeft een dubieuze mijlpaal bereikt. Sinds het begin van het opkoopprogramma in het voorjaar van 2015 heeft de centrale bank in totaal €1.000 miljard aan staatsobligaties uit de markt gehaald.

draghi-teaserDe centrale bank koopt de staatsobligaties in verhouding tot de omvang van ieder land en een zogeheten ‘capital key’. Dat betekent dat er voornamelijk Duitse (€238 miljard), Franse (€189 miljard) en Italiaanse (€164 miljard) staatsleningen op de balans staan. Begin dit jaar werd het opkoopprogramma uitgebreid van €60 naar €80 miljard per maand en sinds juni voegt de centrale bank ook bedrijfsobligaties aan haar balans toe.

Door het opkopen van staatsobligaties is de rente in de hele Eurozone naar een dieptepunt gedaald en kunnen veel landen momenteel zelfs gratis geld lenen. Daarmee gaat de ECB eigenlijk al over haar grenzen heen, want met een rente van nul procent helpt ze de lidstaten van de muntunie bij het financieren van hun staatsschulden.

staatsobligaties-ecb

ECB heeft al €1.000 miljard aan staatsobligaties opgekocht (Bron: ECB)

Weinig inflatie

Ondanks al die honderden miljarden aan nieuw geld blijft de inflatie in de Eurozone zeer laag. Dat komt omdat het geld niet in de reële economie terechtkomt en de kredietverlening door banken beperkt blijft. Ook staat de inflatie onder druk door de daling van de olieprijs, een externe factor waar de centrale bank geen invloed op kan uitoefenen.

De ECB zal donderdag in haar persconferentie een toelichting geven op het monetaire beleid. Volgens economen is het vrijwel zeker dat de centrale bank het bestaande stimuleringsprogramma zal verlengen tot voorbij maart 2017. Sommigen verwachten een verdere verlaging van de rente of een uitbreiding van het stimuleringsprogramma, zo blijkt uit een rondvraag van Bloomberg.

verwachtingen-ecb-vergadering

Wat gaat de ECB donderdag doen? (Bron: Bloomberg)
Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders