Draghi: “Spaarders hebben alternatieven”

Spaarders moeten volgens ECB-president Draghi verder kijken dan hun spaarrekening. Dat zei hij eerder deze week in een interview met de Duitse krant Bild. Daarmee reageert de centraal bankier op de toenemende kritiek op het monetaire beleid van de centrale bank. Door de extreem lage rente levert een spaarrekening vrijwel geen rendement meer op.

Volgens Draghi is het noodzakelijk de rente laag te houden, omdat het alternatief van een renteverhoging meer negatieve gevolgen met zich meebrengt. Daarbij moeten we volgens de centraal bankier denken aan deflatie, een oplopende werkloosheid en een nieuwe recessie.

Lage rente

De rente op spaargeld moet komen van economische groei, dus het is volgens Draghi ook in het belang van de spaarders om de rente nog een tijd laag te houden. Volgens Draghi moeten spaarders niet blindstaren op de lage rente die ze krijgen op hun spaarrekening, maar moet men ook kijken naar de inflatie.

“Wat telt is het rendement in reële termen, dus na correctie voor inflatie. En dat rendement is nu hoger dan in 1990. Toen kreeg je misschien meer rente op je spaargeld, maar de inflatie was toen ook veel hoger. Je rendement was toen in werkelijkheid dus veel lager dan nu.”

Ook merkt Draghi op dat er ook veel mensen zijn die profiteren van de lage rente, zoals huiseigenaren met een hypotheek, bedrijven die goedkoper kunnen lenen en werknemers van bedrijven die profiteren van de lage rente.

Alternatieven voor spaargeld

Draghi merkt op dat spaarders ook zelf initiatief kunnen nemen om het rendement op hun vermogen te verbeteren. Daarover zegt hij het volgende in het interview met de Duitse krant.

“Je hoeft niet al je geld op een spaarrekening te laten staan, je kunt het ook investeren. De Bundesbank heeft onlangs nog uitgerekend dat het gemiddelde rendement over al het vermogen van Duitse huishoudens bijna 2% per jaar is.”

Draghi zegt niet welke alternatieven spaarders hebben voor een spaarrekening. Met het vooruitzicht van een negatieve rente en een voortslepende schuldencrisis is het misschien wel een verstandig idee om fysiek goud te kopen. Centrale banken wereldwijd bewegen richting negatieve rente en het opkopen van schuldpapier. Dat is genoeg reden om je als spaarder zorgen te maken. Vooral in Duitsland, waar men de gevolgen van hyperinflatie nog van dichtbij heeft meegemaakt.

hollandgold-logo

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *