EBA wil Europese ‘bad bank’ voor slechte leningen

De Europese Bankenautoriteit wil dat Europese landen geld bij elkaar brengen om een zogeheten ‘bad bank’ voor slechte leningen op te richten, zo meldt de Financial Times. Deze bad bank moet vele miljarden aan slechte leningen opkopen van Europese banken, zodat die hun balans kunnen opschonen en de bankensector als geheel weer gezond wordt.

De Europese bankensector heeft meer dan €1.000 miljard aan slechte leningen op de balans staan. Dat zijn leningen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen waarvan niet zeker is of deze ooit volledig terugbetaald zullen worden. Om verliezen op deze slechte leningen op te vangen moeten banken meer reserves aanhouden, waardoor de winstmarge onder druk komt te staan en banken minder bereid zijn nieuwe kredieten te verstrekken.

Slechte leningen bundelen

Van alle leningen die Europese banken op hun balans hebben staan is gemiddeld ongeveer 5,4% aangemerkt als een slechte lening. Toch zijn de verschillen per land groot. In Italië, dat meer dan een kwart van alle slechte leningen in Europa voor haar rekening neemt, is meer dan 10% van alle uitstaande leningen problematisch. Nederlandse banken hebben daarentegen slechts 2,5% aan problematische leningen op hun balans staan.

Door de Italiaanse bankencrisis van afgelopen zomer wordt er in dat land al enige tijd gesproken over de oprichting van een bad bank, waarin probleembanken als Monte dei Paschi een deel van hun slechte leningen zouden kunnen stoppen. Spanje en Ierland hebben al geprobeerd de bankensector op te schonen met de oprichting van een dergelijke bad bank, maar door de nieuwe bail-in regels en de strenge kapitaaleisen lopen ook deze tegen problemen aan.

eba-logo

Europese Bankenautoriteit wil Europese ‘bad bank’

Europese bad bank

Volgens EBA-directeur Andrea Enria is het daarom tijd om het probleem van slechte leningen in de bankensector op Europees niveau aan te pakken. Doen we dat niet, dan dreigt volgens hem een ‘Japan scenario’ van zeer lage economische groei en een slecht functionerende bankensector. Om dat te voorkomen zou de Europese Unie een nieuw fonds moeten opzetten om slechte leningen van banken tegen de “werkelijke economische waarde” op te kopen. En wie moet die slechte leningen opkopen? Juist, de Europese belastingbetaler.

Dat betekent dat problemen die met name door zuid-Europese banken veroorzaakt zijn opeens ook het probleem worden van de noordelijke landen. Banken kunnen hun balans opschonen en de belastingbetaler gaat daarvoor betalen. Als het aan Klaus Regling van het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) ligt zou de nieuwe Europese bad bank tot €250 miljard aan slechte leningen kunnen opkopen.

Toch weer een bailout?

In essentie komt het erop neer dat de Europese belastingbetaler toch weer de rekening moet betalen om de bankensector overeind te houden. Het voorstel van de Europese Bankenautoriteit lijkt dus in strijd met de Europese bail-in regels, die voorschrijven dat in eerste plaats de stakeholders van een bank hun verliezen moeten nemen.

Door slechte leningen van banken over te nemen en de rekening bij de Europese belastingbetaler neer te leggen geef je in feite opnieuw een bailout aan de banken. Het zou eerlijker zijn als de bankensector dit probleem zelf oplost, net zoals het Europese depositogarantiestelsel door de Europese bankensector zelf gedragen wordt. Uiteindelijk zijn het de banken die onzorgvuldig waren met het verstrekken van kredieten. Het zou niet terecht zijn als de belastingbetaler daarvoor moet opdraaien.

Lees ook:

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders