ECB verdeelt €7,8 miljard winst op Griekse obligaties

De ECB heeft de afgelopen vijf jaar €7,8 miljard verdiend aan Griekse staatsobligaties, zo verklaarde de centrale bank in reactie op een vraag van een Griekse parlementslid in het Europees Parlement. Deze winst wordt, samen met de winst op alle andere obligaties die de centrale bank op haar balans heeft staan, naar rato uitgedeeld aan de 19 nationale centrale banken van de Eurozone.

De ECB kocht vlak na het uitbreken van de Europese schuldencrisis onder het Securities and Markets Programme (SMP) staatsobligaties van ‘probleemlanden’ als Griekenland, Italië en Spanje om te voorkomen dat de liquiditeit in de deze schuldpapieren zou opdrogen en de schuldencrisis verder zou escaleren.

Met het verschaffen van extra liquiditeit en met zijn beruchte “whatever it takes” toespraak wist ECB-president Mario Draghi de onrust op de obligatiemarkt te bezweren. Sindsdien is de rente op het schuldpapier sterk gedaald en hebben landen als Spanje en Griekenland hun begroting op orde weten te maken.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Eén gedachte over “ECB verdeelt €7,8 miljard winst op Griekse obligaties

  • 12 oktober 2017 om 20:40
    Permalink

    Als ik de ECB was zou ik die reserve mooi in de boeken laten staan. Wanneer ander tijden komen zoals het IMF aangeeft, dan zouden die reserves wel eens te weinig kunnen zijn. Het gedeeltelijk doorstrepen van de Griekse schulden zorgt niet alleen voor een Zuid-E.U. domino effect, maar ook mondiale instabiliteit, zeker in Noord E.U.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.