ECB voorziet Griekse banken van €3,5 miljard extra liquiditeit

De ECB verhoogt de noodsteun aan Griekse banken met naar schatting €3,5 miljard om te voorkomen dat er geen geld meer uit de pinautomaten komt. Afgelopen woensdag werd er al €1,1 miljard beschikbaar gesteld aan Griekse banken, maar de stress is zo groot dat die reserves nu al uitgeput zijn. Griekse spaarders haalden deze week al meer dan €3 miljard van hun bankrekening uit angst voor sluiting van de banken en mogelijke kapitaalcontroles. De toezegging van nog een paar miljard euro voor de Griekse bankensector werd gedaan na afloop van een telefonische vergadering tussen de centrale bankiers van de Eurolanden en de zes bestuursleden van de ECB.

Emergency Liquidity Assistance

De miljarden die de ECB beschikbaar stelt om de Griekse banken overeind te houden horen bij het Emergency Liquidity Assistance (ELA) programma. Normaal gesproken verstrekt de ECB noodleningen in ruil voor onderpand in de vorm van staatsobligaties met een goede kredietscore en worden eventuele verliezen naar rato verdeeld over de 19 centrale banken van het Eurosysteem. ELA gaat nog een stap verder, want deze kredietfaciliteit heeft geen dekking in de vorm van staatsobligaties. In plaats daarvan staat de centrale bank (in dit geval de centrale bank van Griekenland) garant en betalen de banken die het krediet nodig hebben een hogere rente.

De Griekse banken waren al lang omgevallen als de ECB geen liquiditeit beschikbaar had gesteld, zo schrijft het Financieel Dagblad. De centrale bank doet alles wat binnen haar mogelijkheden ligt om totale chaos in Griekenland te voorkomen. Daarom probeert men koste wat kost een zogeheten ‘bank holiday’ te voorkomen. De ELA is een tijdelijke voorziening voor landen die in de problemen komen. Ook de bankensector van Cyprus heeft er in het verleden gebruik van gemaakt.

In totaal heeft de ECB ongeveer €85 miljard aan liquiditeit verstrekt aan de Griekse bankensector. Om dat cijfer in perspectief te plaatsen: de omvang van de Griekse economie was vorig jaar ongeveer €170 miljard en de totale publieke schuldenlast van het land bedraagt meer dan €350 miljard. De kans dat Griekenland alle schulden kan terugbetalen is zeer klein en de vraag is dan ook wie de verliezen uiteindelijk zal dragen. De Eurogroep heeft onder leiding van Dijsselbloem aangegeven dat niet alleen de aandeelhouders, maar ook de obligatiehouders en de vermogende spaarders voor de verliezen op moeten draaien.

greece-ela-use

Griekse banken zijn in toenemende mate afhankelijk van het infuus van de ECB

greece-bank-deposits

Grieken halen massaal geld van de bank

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders