Economie Eurozone krimpt dit jaar met 0,3%

De financiƫle crisis hakt er zwaar in bij de zogeheten PIIGS-landen, zo blijkt uit de winterprognose van de Europese Commissie. In de Spaanse rijksbegroting van 2012 kwam het tekort uit op 10,2% van het BBP, veel hoger dan de afgesproken 6,3%. Ook dit jaar en in 2014 zal Spanje er waarschijnlijk niet in slagen het begrotingstekort voldoende terug te brengen. In Portugal slaat de deflatoire crisis ook hard toe, want de Europese Commissie verwacht dat de Portugese economie dit jaar met 1,9% zal krimpen. Vorig jaar kromp de Portugese economie al met 3,2%. De crisis breidt zich nu ook langzaam uit naar Frankrijk, want ook dit land zal waarschijnlijk onvoldoende groei bewerkstelligen om het begrotingstekort onder de 3% te krijgen.

'Milde recessie'

De negatieve groeicijfers van de Europese Commissie zijn in overeenstemming met de bevindingen van het IMF, dat rekent op een milde recessie in de Eurozone in 2013. Wereldwijd staat de economische groei onder druk, want de Amerikaanse economie kromp in het vier kwartaal onverwacht met 0,1% en in Groot-Brittannie heeft men de groeiverwachting voor 2013 naar beneden bijgesteld (van 1,1% naar 1%). De Wereldbank heeft in januari haar groeiverwachting voor de wereldeconomie ook naar beneden bijgesteld.

De grote publieke en private schulden in veel Westerse landen blijft drukken op de economische activiteit. Overheden in Europa kiezen het pad van bezuinigen, maar willen dat zeker niet te ingrijpend doen. Consumenten en bedrijven worden ondertussen terughoudender met het lenen van geld en kiezen ook steeds vaker voor bezuinigingen.

Optimisme

De ECB en de Duitse Bundesbank houden de moed erin. Mario Draghi verwacht dat de Eurozone in de tweede helft van dit jaar herstel zal laten zien en de Bundesbank denkt dat Duitsland zal ontsnappen aan een recessie. De Duitse economie kromp in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,6%, maar zou dit jaar weer groei moeten laten zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.