Een Europese centrale bank in de eurozone koopt goud

 

Via het persbericht van de ECB (waarin alle balansmutaties in het Nederlands worden toegelicht):

PERSBERICHT

28 december 2011 – De geconsolideerde weekstaat van het Eurosysteem per 23 december 2011

Posten die geen verband houden met monetairbeleidstransacties

In de week die eindigde op 23 december 2011 was de stijging van EUR 1 miljoen in de post Goud en goudvorderingen (actiefpost 1) het gevolg van de aankoop van goud door een centrale bank van het Eurosysteem en de door een andere centrale bank van het Eurosysteem uitgevoerde technische aanpassing.

Het blijft een fascinered gegeven dat de post “goud en goudvorderingen” bovenaan de lijst staat van bezittingen (activa) op de geconsolideerde balans van de ECB. De aankoop zou zo'n 25-26 kilo moeten betreffen indien we uitgaan van het volledige bedrag van €1 miljoen en van een prijs van €1.200 voor een troy ounce goud (31,1 gram) en dat is iets hoger dan de huidige prijs.

Ondanks dat de ECB in haar persbericht melding maakt van deze bescheiden aankoop van goud, zou het haar sieren om haar doelstelling voor volledige transparantie en doorzichtigheid te eerbiedigen en te vermelden om welke centrale bank het in de eurozone gaat en wat de technische aanpassing inhoudt die de andere centrale bank in de eurozone heeft doorgevoerd. Betreft het bijvoorbeeld het beëindigen van een goudswap aan een bullion bank of heeft een centrale bank haar positie in één van de grote goud ETFs omgezet naar fysiek goud? Of heeft de desbetreffende centrale bank in reactie op het faillissement van MF Global juist haar positie op de termijnmarkt gesloten en gekozen voor fysieke levering van haar “goudvordering”? Wie weet gaan we hier ooit een keer achter komen.

 

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo