EU: Maximaal €100 tot €200 pinnen bij bankencrisis

Als het aan Europa ligt kunnen spaarders voortaan nog maar €100 tot €200 per dag opnemen als de bank waar ze hun spaargeld hebben staan in de problemen komt. Tijdens de reddingsoperatie zullen spaarders vier weken lang niet over al hun spaargeld kunnen beschikken. Weliswaar is een bedrag van maximaal €100.000 gegarandeerd door het Europese deposito garantiestelsel (DGS), maar spaarders kunnen dankzij dit besluit van de EU vier weken niet over het volledige bedrag beschikken.


Financiële repressie

De maatregel is door Litouwen bedacht om het eigen vermogen te beschermen van de banken die gered moeten worden. Door een opnamelimiet van €100 tot €200 per dag in te stellen voorkomen de Europese beleidsmakers een exodus van spaargeld die in de paniek van een bankencrisis kan ontstaan. Aanvankelijk werd voorgesteld om de spaartegoeden in crisistijd voor een periode van één week te blokkeren, maar dat is blijkbaar niet haalbaar. Een periode van vier weken geeft banken meer tijd om een ‘doorstart’ te maken en het vertrouwen van spaarders terug te winnen.

Garanties

Angela Merkel en Wolfgang Schäuble hebben toegezegd dat spaarders niet hoeven te bedelen om de compensatie van maximaal €100.000 spaargeld per bank. Nu blijkt dat toch wat genuanceerder te liggen. Het spaargeld wordt onder het depositogarantiestelsel beschermd bij het omvallen van een bank, maar daarmee is dus niet gezegd dat jet spaargeld ook meteen opneembaar is. Deutsche Wirtschafts Nachrichten schrijft dat spaarders er verstandig aan doen om nu al te anticiperen op deze nieuwe maatregel, door alvast een gedeelte van het spaargeld van de bank te halen. Zeker als men geld nodig heeft voor grote aankopen of voor de bedrijfsvoering is het verstandig om een gedeelte van het spaargeld binnen handbereik te hebben.


Omdat banken moeten opdraaien voor de uitkering van spaargeld onder het Europese DGS zullen banken elkaar meer in de gaten moeten houden. Deutsche Wirtschafts Nachrichten schrijft dat de European Banking Authority (EBA) de risico’s van banken in kaart kan brengen. De bedoeling is dat overheden worden ontzien als een bank in de problemen komt. Dat is de beruchte ’template’ waar de inwoners van Cyprus over mee kunnen praten.

Ook kleine spaarder moet opletten

Uit deze ontwikkelingen kunnen we afleiden dat ook de kleine spaarder moet opletten. Hoewel spaargeld gegarandeerd wordt tot €100.000 is het in een noodsituatie onmogelijk om het geld in één keer op te nemen. Ook voor kleine spaarders kan het lonen om wat spreiding toe te passen in hun spaarvermogen, zodat het tenminste gedeeltelijk binnen handbereik ligt in een noodsituatie.

Herman van Rompuy, Dalia Grybauskaite en José Manuel Barroso
Herman van Rompuy, Dalia Grybauskaite en José Manuel Barroso willen spaargeld vier weken blokkeren als bank omvalt

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

41 gedachten over “EU: Maximaal €100 tot €200 pinnen bij bankencrisis

 • Niet voor de poes

  De dag dat dit ingevoerd wordt, wordt de dag dat ik alles op zeg. Ik ben het helemaal zat met dit schijt continent. Kan beter ergens in de rimboe zitten, dan mag je in ieder geval nog zelf iets beslissen.

  Beantwoorden
  • Helemaal mee eens. We worden langzaam maar zeker vermalen door een machine die zichzelf niet meer in bedwang heeft. De dag dat ik weg kan, ben ik weg!

   Beantwoorden
  • Vaarwel. Het ga je goed in de rimboe. Dit is alleen maar een uitwerking van besluiten die allang genomen zijn. Als een bank nu omvalt kun je helemaal nergens bij, en het depositogarantiestelsel biedt op dit moment alleen maar de garantie dat je je geld, ooit, een keer, terugkrijgt. Dat kan best eens maanden duren.
   Nu komen ze met een nette uitwerking: 4 weken lang druppelsgewijs, en daarna de rest. Dat is een verbetering, geen verslechtering.
   Maar als je het er niet mee eens bent, dan ‘zeg je alles toch op’?

   Beantwoorden
 • Athalon1951

  Kom, Kom, het is voor een sterk Europa, dus niet zo negatief, bekijk het eens van de andere kant, je moet eindelijk sober gaan leven en kun je voorbereiden op een toekomst zonder schulden 🙂

  Beantwoorden
  • Niet voor de poes

   Ik heb geen schulden beste, ik betaal me blauw aan belastingen en verzekeringen en andere vaste lasten zonder dat ik daar ook maar een graantje van mee krijg. Nergens korting op, de volle mep betalen voor alles. En nee, ik verdien geen 2 ton per jaar, hoogstens een 8e deel daar van (momenteel). Ik heb het dan ook niet slecht, echter weiger ik mee te werken aan dit zinkende schip, dan zit ik liever op mijn eigen vlot.

   Beantwoorden
   • Ventilator

    Hier het zelfde verhaal. Geen schulden, nergens niet. Gewoon modaal salaris en betaal me blauw aan van alles en nog wat, waar ik nul komma nul van terug zie.

    Zit er sterk aan te denken om Nederland (lees Europa) te verlaten. Zoek het maar uit, ik kan prima voor me zelf zorgen.

    Beantwoorden
  • Schulden? Niks schulden! Mijn huis is van mij (althans, vanmorgen nog wel maar dat weet je met deze Eurograaiclowns nooit zeker), financieel volledig onafhankelijk en het wordt hoog tijd dat ik een land op ga zoeken waar dat op prijs gesteld wordt, in plaats van dat het als een verkapt vangnet fungeert voor een faalbank als mensen wat geld achter de hand hebben.

   Je blijft met je poten van mijn spaargeld af, al helemaal als je politicus bent, want die hebben zelf nog nooit iets wezenlijks gepresteerd!

   Beantwoorden
  • Voor een sterk Europa??? Hier moet ik toch even hard om lachen!! Wat nou, sterk Europa?! Die hele EU is één grote mislukking, sterker nog, ’t heeft nog nooit gewerkt!! Bah, bah, van welke planeet kom jij Athalon?? Get real!!!!

   Beantwoorden
   • Dankzij de euro hebben we een gezamenlijk probleem en dankzij de ECB wordt de geldpers bewaakt. Beter dat dan een valutaoorlog tussen Europese landen. Dan ging het heel snel bergafwaarts en kwamen de nationalistische gevoelens snel naar boven.

    Beantwoorden
  • goeie grap, zeg! Maarr nu ff serieus: een beter Europa zal er nooit meer komen, vanaf hieris het alleen maar bergafwaarts. Wie zijn ogen wil blijven sluiten voor de realiteit, ga je gang, maar feit is dat ‘we’ (dwz het is ons door de strot geduwd) onze soevereiniteit hebben overgedragen en dat is precies wat de gevestigde orde wilde. Op weg naar de nieuwe wereldorde met 1 regerende klasse en een arme onderklasse, die nauwelijks bedreigend is te noemen, nadat veel vrijheden zijn afgepakt, dan wel beperkt. Waarom denk je dat er steeds meer financiele problemen zijn? Zodat de middenklasse, die iets meer geld heeft en dus iets bedreigender is, verdwijnt. Kijk maar naar de dalende waarde van huizen, allerlei financiele tegemoetkomingen die minder worden, het feit dat kleine ondernemers steeds meer worden beknot, etc. etc. Net zolang tot ook zij deel uitmaken van de onderklasse. Denk je nu echt dat de heersende klasse (en de corporaties, 1 pot nat) zichzelf niet hebben ingedekt? Bij hen komt het geld nog steeds wel binnen, want dikke bonussen en wat al niet meer, daar doen ze niks aan.

   Beantwoorden
 • OOOOOOO Dit is de wakker wordt boodschap WAAR ROOK IS IS VUUR

  Beantwoorden
 • Nou dan ga ik maar een klus kopen en mijn geld daarin stoppen, dan kan ik pakken wat ik wil.

  Beantwoorden
 • Heb al emigratieplannen gemaakt naar een ander continent. Ik maak mij geen illusies dat het gras groener is aan de andere kant, maar dit soort zaken is uiteraard te belachelijk voor woorden.

  Beantwoorden
 • Vergeet niet dat die 100K niet betaald kan worden door het bankwezen en deze grens omlaag zal gaan. Ook de overheden kunnen dit niet dragen en als ze het wel betalen dat loopt de staatsschuld nog verder op, moet de overheid een hogere rente op staatsobligaties betalen, loopt het tekort op en worden de belastingen verhoogd. Kortom het is een schijngarantie. Hou er ook rekening mee dat ze een gedeelte van je spaargelden(verplicht) omzetten naar staatsobligaties.

  – maak een financieel overzicht van je inkomsten & uitgaven zodat je alles inzichtelijk hebt en probeer waar mogelijk op diverse posten te besparen
  – zorg dat je een wekelijks boodschappen etc budget cash in je portemonnee doet zodat je meer grip krijgt op je uitgaven
  – zorg dat je zo snel mogelijk schulden met variabele rente aflost (Rood staan, credit card limiet, persoonlijke leningen etc.)
  – zorg dat je pensioenbeleggingen niet (meer) in (staats)obligaties zitten
  – zorg dat je je hypotheekrente voor lange termijn vastzet (>10 jaar)
  – zorg je dat je een bepaalde hoeveel cash geld in huis hebt
  – spaar in goud en zilver (ik hanteer 50/50)

  Beantwoorden
 • wim heitinga

  Wat een ongelofelijke zeurpieten zitten hier. Europa heeft het beste met ons voor.
  Gewoon niet teveel sparen of spreiden die hap.

  Beantwoorden
  • Een winterslaapje gehad Wim??? Gebruik je hersens, want daar heb je ze tenslotte voor gekregen!!!

   Beantwoorden
 • Spreiden is zinloos. Met één pennenstreek zal onverhoeds worden bepaald dat er maar 100 euro per persoon per dag kan worden opgenomen, hoeveel rekeningen hij ook heeft.

  Beantwoorden
 • De grootschalige rooftocht is begonnen.
  Graag wil ik u deelgenoot maken van de volgende twee items welke uw leven totaal kunnen ruïneren.
  1) De nieuwe regels welke in de maak zijn m.b.t uw spaargeld (vermogen), gesteld door de EU.
  2) De noodwet financieel verkeer die regelmatig wordt aangepast (zo nodig in het weekend)
  3) De uit de hand lopende, door de regering gecreëerde (hyper) inflatie.
  Wat in Cyprus gebeurde kan ook hier gebeuren, geloof mij maar (en altijd in het weekeind). Word wakker en neem maatregelen om uw toekomst nog enigszins houdbaar te maken. Dit geldt vooral voor de ouderen onder ons.
  http://www.geennieuws.com/2013/08/nieuwe-eu-regel-u-kunt-binnenkort-maximaal-e-200-per-dag-pinnen/

  http://www.st-ab.nl/wetten/0211_Noodwet_financieel_verkeer.htm

  Beantwoorden
 • Lekker belangrijk

  We leven in interessante tijden, vergelijkbaar met de jaren 30 van de vorige eeuw. Er staat nog veel meer te gebeuren, namelijk de pensioenfondsen gaan in handen van de staat komen en dus in de handen van de EU. En daarmee dekken ze dus de schulden grotendeels af. En u en ik hebben geen pensioen meer, ook al moet ik nog ruim 30 jaar werken ik verwacht niks. De premies voor je verzekeringen gaan omhoog, de nutsbedrijven worden nog meer geprivatiseerd en de kwaliteit blijft nagenoeg hetzelfde, alleen de zgn marktwerking (waar prijsafspraken in voorkomen) zorgt ervoor dat de prijzen zullen gaan stijgen.

  En het klootjesvolk denkt echt dat als ze volgende keer weer PVA/VVD/PVV etc gaan stemmen, dat er oplossingen zullen komen. Maar u wordt bedrogen, al jaren, want de politiek is er alleen maar om te laten denken dat u een keus heeft. De waarheid is dat u geen keus heeft want er zijn teveel belangenverstrengelingen en er is sprake van vriendjespolitiek.

  De enige manier om dit op te lossen is als we het systeem helemaal om gaan gooien, en beginnen we bij het opheffen van GEPRIVATISEERDE centrale banken en het tevoorschijn halen van de guillotine. Er gaat zeker revolutie komen of een derde wereldoorlog. Het is slechts een kwestie van tijd.

  Beantwoorden
  • Ik woon al 8 jaar niet meer in NL en ben er nooit meer terug geweest. Maar voor diegene, die het in zijn bezoedelde hoofd haalt om met zijn grijpgrage vingers aan mijn -in 40 jaar opgebouwde- pensioen te zitten, kom ik terug naar NL.
   Ik jaag hier op groot wild, maar ik ben ook zeer bekwaam in het maken van gatenkaas. Met heel veel gaatjes van exact dezelfde diameter.
   Diameter No 2 om precies te zijn.
   De dag dat ik me laat naaien door een zg creatieve politicus, moet nog aanbreken.

   Beantwoorden
  • Ben het helemaal met je eens,
   Ik moet trouwens nog 15 jaar werken en ik geloof ook allang niet meer dat er dan nog een pensioen is.

   Beantwoorden
 • Het “geldsysteem” is privaat, alles wat we “geld” noemen begint te bestaan als de hoofdsom van een lening en moet dus terugbetaald worden. Wij hebben dus geen “geld” op de bank of in de knip, we hebben slechts een tijdelijk gebruiksrecht van geld verleent aan ons als een keus door de private geldsysteem eigenaar. “Gelijke behandeling” door de banken van hun klanten bestaat ook niet. Het bedrog en de uitbuiting spreekt voor zich.

  Beantwoorden
 • Dit soort maatregelen maakt een lokale, alternatieve munt pas echt interessant. Als je op de markt, in het café, bij de kleermaker en de fietsenmaker met de lokale munt kunt betalen, dan heb je veel minder euro’s nodig.
  Langzamerhand maakt men de euro steeds minder populair en minder betrouwbaar als betaalmiddel. De euro valt niet in één klap om, maar zal langzaam uitsterven 🙂

  Beantwoorden
 • Wat een reacties MU dit heb ik nog nooit eerder bij jullie gezien ,deze slaat dus in als ee BOM mvg Marcel

  Beantwoorden
 • @JohnJohn een directe bankrun niet. Ik denk wel dat als dit ‘common’ knowledge wordt de overheden een vertrouwensprobleem hebben. Zodra een bank in de problemen komt zullen mensen ondanks garanties van de overheid proberen hun geld van de bank te halen.

  Beantwoorden
 • Vandaar dat ik zo veel mogelijk contant probeer te betalen. Allereerst ben ik er dan verzekerd van dat het mijn geld blijft, en daarnaast is het een geruststellende gedachte dat de overheid niet mee kan kijken in mijn portemonnee.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *