EU wil jongeren een werkgarantie aanbieden

Een nieuwe Europese 'jongerengarantieregeling' moet ervoor zorgen dat alle jongeren in Europa onder de 25 jaar en alle afgestudeerden onder de 30 jaar na vier maanden van werkloosheid een baan, opleiding of stage aangeboden krijgen. “Het doel is niet om het scheppen van banen af te dwingen. We willen een programma introduceren om de jongeren een kans te geven en te voorkomen dat er een verloren generatie ontstaat”, aldus Pervenche Berès. Berès is de voorzitter van de Europese 'Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken'.

Europese regeringsleiders kunnen niet langer aanzien dat jongeren zonder werk of opleiding aan de zijlijn blijven staan. De jeugdwerkloosheid is sinds het uitbreken van de Europese schuldencrisis letterlijk geëxplodeerd, vooral in Zuid-Europese landen als Griekenland, Spanje, Portugal en Italië. Gegevens van Eurostat, waar Zero Hedge onderstaande grafiek van heeft gemaakt, laten zien dat de werkloosheid nog steeds aan het oplopen is.

€153 miljard

Er zijn volgens Berès 14 miljoen niet-studerende, werkloze jongeren tussen de 15 en 29 jaar. Die kosten de Europese lidstaten in totaal €153 miljard per jaar of 1,2% van het BBP van de EU. Dat komt neer op €3 miljard per week aan uitkeringen en verloren productiviteit. Het aan het werk helpen van al deze jongeren zou maar €14 miljard kosten, zo beweert de voorzitter van de Commissie Werkgelegenheid en Sociale Zaken.

Eind vorig jaar waren er al zeer kritische geluiden over de werkgarantie die de EU wil bieden aan die miljoenen werkloze jongeren. Het is nog maar de vraag waar dat geld vandaan moet komen, want Europa moet bezuinigen en heeft eigenlijk geen geld over voor sociale projecten. Het is onwaarschijnlijk dat die paar miljard euro effectief op lokaal niveau bij jongeren terecht kan komen. Ook is het nog maar de vraag hoe productief dit geld besteed kan worden. Planeconomie heeft in het verleden niet zo best gewerkt, dat zagen we bijvoorbeeld toen we na de val van de Berlijnse muur het oosten van Duitsland goed konden bestuderen. Als het probleem van €153 miljard echt met €21 miljard opgelost kon worden, dan had men dat al lang gedaan, toch? We wachten op het vervolg van deze jongerengarantieregeling…

Jeugdwerkloosheid Europa blijft rap oplopen, de EU wil er iets aan doen (Grafiek van Zero Hedge)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.