De Euro-top van afgelopen weekend leverde een principeakkoord op: het Europese noodfonds wordt verhoogd van €250 miljard naar €440 miljard. Een permanent noodfonds is natuurlijk geen oplossing voor het structurele probleem van overheden die te veel schulden hebben. Hiervoor moet een uitgeklede versie van het “concurrentiepact” uitkomst gaan bieden, maar over de precieze invulling van dat pact wordt nog onderhandeld.
Het principeakkoord maakt van de EU (vooralsnog) geen fiscale unie. Desalniettemin worden obligatiehouders die hebben belegd in de schulden van zwakke Europese broeders (Europese banken) geholpen omdat Europese overheden de financiering voor hun rekening nemen. Zolang die financiering niet opdroogt, kunnen bestaande obligaties (bij banken en andere financiële instellingen) afgelost worden. Dat betekent dat nog steeds belastinggeld gebruikt wordt om banken te redden.
Lees ook de analyse van Marc Hartwich van het Centre of Independent Studies. Hij vat het Europese akkoord samen: “de plannen betekenen dat de rijke landen een hogere rekening krijgen terwijl de arme landen niet op de rails geholpen worden”..