Europa moet zich minder afhankelijk maken van de Verenigde Staten en in plaats daarvan haar blik werpen op opkomende grootmachten als China en Rusland, aldus Folker Hellmeyer, hoofdeconoom van de Duitse Bremer Landesbank. Volgens Hellmeyer probeert de Amerikaanse overheid de Eurozone te destabiliseren met een ‘verdeel en heers’ tactiek en daarom moet het Europese blok zich volgens hem meer op de opkomende grootmachten in het Oosten richten.

Volgens Hellmeyer hanteert de VS een onhoudbaar economisch systeem dat gedreven is op krediet en dat in de toekomst opnieuw een grote crisis zal veroorzaken. De economische fundamenten van de lidstaten van de Eurozone zijn volgens hem veel sterker dan die van de VS en diens bondgenoten Japan en Groot-Brittannië.

Niet Europa, maar de Verenigde Staten zijn volgens de hoofdeconoom van de Bremer Landesbank de ‘zieke man’ van de wereldeconomie: “De VS heeft helemaal niets hervormd sinds de crisis van 2008. Ze volgen nog steeds het oude economische model dat resulteerde in een grote financiële crisis”. Als voorbeeld noemt hij de autohandel in de Verenigde Staten, die heel veel gelijkenissen toont met de huizenmarktbubbel die de aanzet gaf voor de laatste economische crisis. Het is nu zo gemakkelijk om krediet aan te vragen voor de aanschaf van een nieuwe auto dat het moeilijk is om een lening geweigerd te krijgen.

Wereldwijde machtsstrijd

Volgens Hellmeyer staat de wereld nu voor de grootste machtsstrijd sinds 1945. De VS probeert haar Westerse invloedssfeer te consolideren, maar wordt daarin bedreigd door de opkomende economieën zoals de BRICS-landen. Deze economieën vertegenwoordigen gezamenlijk 85% van de wereldbevolking, 70% van de valutareserves en 56% van alle economische productie.

Europese politici, die gekozen zijn om de Europese belangen te verdedigen, zouden volgens Hellmeyer een beleid moeten nastreven onafhankelijk van de VS. Dat betekent dat Europa meer moet deelnemen in grootschalige projecten die Rusland en China voorstellen. Denk daarbij aan de aanleg van Russische gaspijpleidingen richting Europa en de Chinese ‘Silk Road’ handelsroute. Europa moet volgens hem zo snel mogelijk stoppen met de sancties tegen Rusland.

europe-us

Folker Hellmeyer: “Europa moet haar blik op het Oosten richten”