Europees akkoord

 

Griekenland

Voor Griekenland komt er een nieuwe regeling die het land moet behoeden voor een accuut faillisement en Europa beschermt tegen een ongecontroleerd failleren en bancaire problemen. Europese banken zullen in plaats van de overeengekomen 21% in juli dit jaar nu 50% gaan afschrijven op Griekse staatsobligaties. Dit brengt de Griekse schuld terug naar een niveau die volgens premier Papandreou naar een 'absoluut beheersbaar' niveau brengt. 

Verhoging EFSF

Het Europese noodfonds gaat gehefboomd worden en zal een financieringscapaciteit van circa €1.000 miljard krijgen. Additionele middelen worden via het IMF en onderhandse deals met landen zoals bijvoorbeeld China gezocht. Het EFSF zal in ieder geval garanties geven aan beleggers in nieuwe staatsobligaties van landen die in moeilijkheden dreigen te komen.

Bezuinigingen alle EU-landen

Het akkoord benadrukt de noodzaak voor Italië en ook Spanje om drastisch te hervormen en te bezuinigen om de staatsschuld omlaag te krijgen. Italië moet in 2013 een begrotingsevenwicht hebben en in 2014 een begrotingsoverschot bewerkstelligen die de staatsschuld naar 113% van het Italiaanse bruto binnenlands product moet brengen. In 2012 moet alle landen maatregelen hebben genomen zodat zij wettelijk verplicht zijn om niet meer schulden te maken dan was overeengekomen in het Groei- en Stabiliteitspact. 

Banken

Europese banken zullen hogere kapitaalbuffers moeten aanhouden. In plaats van de eis van 6% aan kekapitaal nu, moeten banken hun buffers verhogen naar 9%. Het totaalbedrag aan nieuw kapitaal dat banken moeten aantrekken komt uit op ruim €100 miljard. Terwijl het IMF rekende op €200 miljard, Credit Suisse €400 miljard en Goldman Sachs uitkwam op €1 biljoen, kiest Europa voor een 'omgekeerde' kaasschaaf. Nederlandse banken hoeven vooralsnog geen extra kapitaal aan te trekken omdat zij boekhoudkundig al voldoen aan de hogere nieuwe kapitaaleisen. De afschrijvingen die Europese banken voor Griekenland 'vrijwillig' bijdragen komen daar nog bij. Europese banken gaan naar schatting zo'n €100 miljard bijdragen aan de herziene tweede bailout van Griekenland door vrijwillige kwijtschelding van een deel van de Griekse schulden.

Lees ook de hele slotverklaring van de Eurotop.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo