stock-market-downBeleggers reageren uitermate nerveus op de devaluatie van de Chinese yuan. De AEX-index stond woensdagmiddag 3,8% lager op ongeveer 475 punten, terwijl de Duitse Xetra DAX een verlies van bijna 3,5% noteerde en de Belgische BEL 20 index met bijna 3% onderuit ging. Beleggers interpreteren de waardedaling van de Chinese yuan (in twee dagen naar het laagste niveau in vier jaar) als een teken van zwakte van de Chinese economie. Met een zwakkere munt zou het land haar exportpositie willen versterken, al wordt dat door de centrale bank stellig ontkend.

Terwijl de Europese beurzen hard dalen gaan de Amerikaanse aandelen iets minder hard omlaag. De Dow Jones en de Nasdaq noteren op het moment van schrijven een verlies van ongeveer 1,4%, terwijl de breed gedragen S&P 500 index iets meer dan 1% in het rood staat. Waarom de Europese beurzen zoveel harder dalen is moeilijk te zeggen. Wel is het zo dat de euro vandaag sterk in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar. De wisselkoers staat momenteel op $1,1176 tegenover de euro, dat is een stijging van 1,22%.

Goud duurder, olie goedkoper

Door de zwakkere dollar steeg de goudprijs in dollars vandaag met 1,2% naar $1.120 per troy ounce, het hoogste niveau in drie weken tijd. De zilverprijs steeg meer dan 1,6% en bereikte een niveau van $500 per kilo. Door de duurdere euro bleef de goudprijs in onze valuta vrijwel onveranderd. Door de zorgen om een wereldwijde groeivertraging daalde de olieprijs vandaag ook hard. Een vat WTI olie werd 4,36% goedkoper en kost op het moment van schrijven $43,08. De prijs van een vat Brent olie daalde 2,5% naar $49,18.