Europese Commissie keurt begroting Italië af

De Europese Commissie heeft de Italiaanse begroting afgekeurd, zo verklaarde een Europese beleidsmaker tegenover Bloomberg. Daarmee speelt Europa de bal terug naar de Italiaanse regering, want die moeten nu een nieuwe begroting indienen waarin het tekort lager uitvalt. Als gevolg van dit besluit steeg de rente op Italiaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar naar meer dan 3,5%. De beurzen in Europa staan al de hele dag in de min, terwijl ook de beurzen in de Verenigde Staten vandaag flink lager openden.

Vorige week kreeg de Italiaanse regering al een afwaardering van kredietbeoordelaar Moody’s te verwerken. Het land heeft een staatsschuld van meer dan 130% van het bbp en komt daarmee na Griekenland op de tweede plaats van landen met de hoogste publieke schuldquote. Beleggers waren dan ook negatief verrast toen de Italiaanse regering haar plannen bekendmaakte om het begrotingstekort volgend jaar op te laten lopen tot 2,4%. Voor kredietbeoordelaar Moody’s heeft de regering van Italië, een van de grootste economieën van de Europese Unie, nu een kredietscore die slechts één stap verwijderd is van de gevreesde junk status.

Italië moet nieuwe begroting maken

De Italiaanse regering heeft nu drie weken de tijd om een nieuwe begroting in te dienen. Dat zal niet gemakkelijk zijn, omdat de regering het tekort moet verkleinen en dus meer concessies moet doen naar de kiezers. Het is een interessante ontwikkeling, omdat het sinds het uitbreken van de Europese schuldencrisis niet is voorgekomen dat een land zo hard de confrontatie aanging met de Europese begrotingsregels.

Overheden proberen een confrontatie te vermijden om te voorkomen dat er onrust ontstaat op de financiële markten. De nieuwe Italiaanse regering is echter bereid het spel hard te spelen en zal nu met een nieuw voorstel moeten komen om zowel de obligatiemarkt als de kiezer te overtuigen.

Italiaanse rente verder omhoog na afwijzing begroting (Bron: Bloomberg)

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *