“Europese ministers van Financiën willen gezamenlijke begroting”

Een groot aantal ministers van Financiën binnen de Europese Unie is van mening dat een Europese begroting een bijdrage kan leveren aan de stabiliteit binnen de eurozone. Dat zei Eurogroep voorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van een ontmoeting met alle ministers van Financiën van de Europese Unie, waarin gesproken werd over verdere integratie tussen de verschillende economieën. In december zullen de ministers verder praten over dit onderwerp, waarna de concrete doelen voor de eerste helft van volgend jaar bekend zullen worden gemaakt.

“Best veel ministers hebben het gevoel dat het nuttig is om het instrumentarium uit te breiden met een stabiliserende fiscale eenheid”, zo verklaarde Dijsselbloem na afloop van de bijeenkomst. Het is nog de vraag hoe groot die Europese begroting moet worden en hoe deze gefinancierd moet worden. Sommige landen willen een gezamenlijk potje van honderden miljoen euro’s, maar er zouden ook landen zijn geweest die weinig enthousiast zijn over deze plannen.

Europese begroting

Een Europese begroting moet volgens voorstanders voorkomen dat een nieuwe schuldencrisis in een deel van de Eurozone zich snel kan verspreiden richting andere landen, zoals dat in 2011 en 2012 gebeurde tijdens de Europese schuldencrisis. De ECB moest toen ingrijpen om te voorkomen dat landen als Griekenland, Spanje en Portugal de toegang tot de kapitaalmarkt zouden verliezen. De centrale bank lanceerde het OMT-programma, waarmee ze op beperkte schaal staatsobligaties van probleemlanden begon op te kopen.

Naast een Europese begroting spraken de ministers van Financiën ook over het terugdringen en verdelen van de risico’s in de bankensector. Een van de instrumenten daarvoor is de oprichting van een Europees depositogarantiestelsel voor alle spaarders in de Eurozone. Dat betekent dat wanneer een bank ergens in de Eurozone omvalt, dat alle andere banken in de Eurozone de rekening betalen voor het compenseren van gedupeerde spaarders.

De oprichting van een fiscale unie en een Europees depositogarantiestelsel zijn onderdeel van een groter plan richting het versterken van de Europese monetaire en economische unie, zoals beschreven is in het Vijf Presidenten Rapport. Daarin staat het routeplan voor een financiële unie en een begrotingsunie.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over ““Europese ministers van Financiën willen gezamenlijke begroting”

 • Poppenkast

  Dit is weer een geniepig €urocraten spel, gepromoot door de notoire zuid E.U. landen om zo van hun schulden af te komen, via “”verdelen van de (banken) risico-s””. Dus de noordelijke belastingbetalers worden weer bestolen.Het zal duidelijk zijn dat de banken hun risico-s weer afwentelen op hun klanten, zoals altijd gebeurt via een bijna 0% rente en kosten.Dit is geen stabiliserende factor maar een nivellerende factor. Brussel solliciteert naar Catalaanse toestanden. De Duitse FDP als toekomstig regenringpartner van Merkel en de Oostblokkers zijn er tegen. Rutte draait als een Kerktorenhaan, dus daar heeft Brussel geen last van.

  Beantwoorden
  • Frank Knopers

   De Verenigde Staten van Europa, dat is denk ik het uiteindelijke doel van wat er in Brussel gaande is. Meer overheveling van soevereiniteit naar een supra-nationaal niveau. Maar Catalonië is inderdaad neen goed voorbeeld van wat er gebeurt als je de burger te lang negeert.

   De voordelen van meer Europa, voor zover die er zijn, moeten veel beter gecommuniceerd worden naar de burgers. Anders krijg je inderdaad nog veel meer van dit soort afscheidingsbewegingen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *