Eurozone heeft een akkoord zonder Britten

Groot-Brittannië
De Britten willen niet de financiële sector hervormen en eisen van Europa een permanent gedoogbeleid voor het falende Britse toezicht en dat krijgen de Britten geheel terecht niet. Vanochtend schreven we in de Dagelijkse Kost al één en ander hierover en het is geheel aan de Britten om de vinger naar zichzelf te wijzen in plaats van wat de Britse media doen: die schrijven Europa de veieling in. Helaas blijft het niet bij woorden, want de financiële tijdbommen worden in de Londense “City” gefabriceerd en daarvoor verlangen de Britten uitzonderingsposities. Die krijgt men geheel terecht niet.

Hongarije, Tjechië & Zweden
De regeringen van Hongarije, Tjechië en Zweden zullen met hun parlement overleggen of zij zich zullen aansluiten bij de afspraken van de eurotop. Deze landen hebben nog een eigen munt. Roemenië, Denemarken, Bulgarije, Letland, Litouwen en Polen hebben aangegeven wel mee te doen aan de strengere begrotinseisen. De Britten isoleren zich in de Europese Unie van 27 landen.

Noodleningen: EFSF, ESM en IMF
De 17 landen van de eurozone zullen in totaal €200 miljard aan het Inteationaal Monetair Fonds (IMF) lenen via bilaterale leningen. Die leningen worden via de nationale centrale banken verstrekt en vermoedelijk betreffen dit gelden uit de buitenlandse valuta-reserves, ook al houden we op dit punt een slag om de arm. Zoals gebruikelijk ontbreken details.

De landen van de eurozone hebben de inteationale gemeenschap opgeroepen om eveneens geld aan het IMF beschikbaar te stellen om zodoeden de slagkracht van het IMF te vergroten. Het Europese Stabiliteits Mechanisme (ESM) zal vervroegd in werking treden en zal vanaf juli 2012 met €500 miljard de crisis te lijf kunnen. Het gebruik van de gelden van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF zal beheerd gaan worden door de ECB. Dat wil overigens niet zeggen dat de ECB geld gaat drukken om het fonds te financieren.

Via RTL-Z kan verder vermeld worden dat: “Besluiten moeten unaniem worden genomen, behalve in bijzondere noodgevallen, aldus Rutte. Dan geldt 85 procent van de stemmen om situaties om te voorkomen dat één klein land de besluitvorming kan vertragen.

Het noodfonds zal niet gaan opereren als een bank, meldde Rutte. Dit is een overwinning voor Duitsland dat wilde voorkomen dat het fonds toegang zou krijgen tot de ongebreidelde middelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze zal volgens de Franse president Nicolas Sarkozy worden belast met het beheer van de twee reddingsfondsen.”

Banken
Het akkoord voorziet er tevens in dat banken in het geval van nationale faillissementen zoals bij Griekenland, niet hoeven af te schrijven op verliezen. Banken worden dus volledig gecompenseerd vanuit de Europese noodfondsen. Deze maatregel lijkt met name bedoeld te zijn om de stabiliteit op de obligatiemarkten terug te brengen.

Strengere begrotingsregels
De begrotingsregels worden aangescherpt. Zo mogen landen in de eurozone in de toekomst slechts 0,5% van het nominale BBP als begrotingstekort hebben. Tekorten van 3% blijven toegestaan, maar zodra deze grens wordt overschreden worden vanuit Brussel bezuinigingshervormingen opgelegd.

Het akkoord van de landen van de eurozone is hier terug te lezen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo