Faillissement Detroit dreigt

Gouveeur Rick Snyder van Michigan kan een soort curator aanstellen die bevoegdheden van de gemeente oveeemt, zo valt te lezen op Bloomberg. Het bestuur van de stad zal in dat geval slechts een adviserende rol toebedeeld krijgen. De zogeheten 'Emergency Manager' zal de bevoegdheid krijgen om bepaalde eigendommen van de stad te verkopen. Ook kan hij contracten met vakbonden openbreken, vakbonden die structurele veranderingen momenteel nog in de weg staan.

Detroit heeft sinds 2000 een kwart van haar populatie verloren. De exodus blijft niet zonder gevolgen, want door dalende belastinginkomsten is er minder budget voor brandweer en politie, terwijl die juist extra hard nodig zijn in een vervallen stad als Detroit. Ook is er geen geld meer om onderhoud te plegen aan wegen, satraatverlichting en het openbaar vervoer. Volgens gouveeur Snyder moet Detroit nieuwe inwoners aantrekken om de stad weer op de been te krijgen.

Tegenstanders van deze 'onder curatele stelling' zijn de kandidaten van de burgemeesterverkiezing. Die zeggen dat de lange termijn schulden van Detroit zwaar overschat worden. Volgens een recent vrijgegeven rapport staat de stad voor meer dan $14 miljard in het rood. Dat is inclusief langlopende leningen die zijn uitgeschreven voor de watermaatschappij en voor het onderhoud aan de riolering. Detroit zag in 2012 het tekort oplopen tot $326,6 miljoen, ondanks maatregelen om de uitgaven terug te brengen.

De stad heeft tien dagen de tijd om bezwaar te maken tegen de komst van de 'Emergency Manager' waar gouveeur Snyder voor pleit. Onderstaande video is afkomstig van de nieuwssite WXYZ.

Achter de imposante skyline van Detroit gaat veel leegstand en armoede schuil (Bron: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.