Federal Reserve open voor negatieve rente

De Federal Reserve kan een negatieve rente hanteren, mocht de economie in de Verenigde Staten ernstig verslechteren. Dat zei Janet Yellen afgelopen woensdag tegen een comité van het Huis van Afgevaardigden. “In potentie liggen alle opties op tafel, inclusief een negatieve rente. Maar we zouden zorgvuldig moeten bestuderen hoe dat hier zou werken in de Amerikaanse context”, zo verklaarde Yellen.

“Een negatieve rente zal alleen toegepast worden als de economie op een significante manier verslechtert. Het zal op zijn minst een licht positief effect hebben op de kredietverlening van banken”, aldus de voorzitster van de Federal Reserve.

Rente nog steeds niet verhoogd

De woorden van Yellen zijn opmerkelijk, omdat er de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar gesproken werd over een verhoging van de rente. De financiële markten anticipeerden in september al op een renteverhoging, maar toen besloot de Amerikaanse centrale bank dat niet te doen. Het herstel van de economie is blijkbaar niet robuust genoeg om een hogere rente te kunnen dragen.

Veel haast om de rente te verhogen heeft de centrale bank niet, want de inflatie is nog steeds zeer laag. Ook zou een hogere rente de dollar nog sterker maken, terwijl de munt nu al relatief duur is ten opzichte van andere valuta. Een dure dollar is nadelig voor de internationale concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven.

Inside The International Monetary Fund's Rethinking Macro Policy Conference

“Negatieve rente behoort tot de mogelijkheden”

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders