De goudprijs stond vandaag rond het middaguur 2,14% hoger op €1.083 per troy ounce en €34.860,38 per kilogram, het hoogste niveau in ruim acht maanden tijd. Woensdagavond begonnen de prijzen van goud en zilver opnieuw te stijgen, toen Federal Reserve voorzitter Janet Yellen duidelijk maakte dat de centrale bank de rente mogelijk minder snel zal verhogen. In dollars steeg de goudprijs met 2,7% tot $1.226 per troy ounce, de hoogste koers sinds mei 2015.

goudprijs-11feb-2016

Goudprijs stijgt naar hoogste niveau in ruim acht maanden (Grafiek van Goudstandaard)

Federal Reserve

Onzekerheid op de financiële markten en een zwakke groei van de wereldeconomie zouden de groei van de Amerikaanse economie nadelig kunnen beïnvloeden, waardoor de centrale bank voorzichtig is met het zetten van nieuwe rentestappen. Eind vorig jaar verhoogde de Federal Reserve voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis van 2008 weer de rente. Yellen erkent dat de Amerikaanse economie nog lang niet gezond is en dat de werkloosheid onder bepaalde bevolkingsgroepen nog steeds hoog is en dat de loonontwikkeling de laatste jaren wat is achtergebleven.

De Amerikaanse centrale bank heeft recent ook een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijke effecten van een negatieve rente. Dit scenario is volgens de centrale bank slechts ‘hypothetisch’, maar financiële markten pakken deze informatie op als een reële mogelijkheid.

Bankencrisis

Natuurlijk speelt ook de daling van de aandelenkoersen wereldwijd de goudprijs in de kaart. Vooral banken zitten in de hoek waar de klappen vallen, want de Europese index van bankaandelen ging dit jaar al met 29,7% onderuit. Daarmee doen de bankaandelen het twee keer zo slecht als de markt, want de index van 600 grote Europese bedrijven staat op het moment van schrijven 13,8% lager dan begin dit jaar.

Deutsche Bank ging begin deze week 9% onderuit en vandaag verloren Credit Suisse en Societe Generale op de beurs respectievelijk 7,7% en 11,6% van hun waarde. Ook blijft de premie die beleggers moeten betalen om zich te verzekeren tegen een mogelijke default van banken nog steeds stijgen.

default-risk-cds

Sommige obligaties van Deutsche Bank vallen nu al onder de categorie ‘junk bonds’