Financial Trust Index: ‘Slechts 23% van de Amerikanen heeft vertrouwen in financiele systeem’

Tot dit percentage komen Paola Sapienza en Luigi Zingales, twee Amerikaanse professors op het gebied van Finance, in de laatste peiling van hun Financial Trust Index. Deze index peilt het vertrouwen dat de bevolking van Amerika heeft in de aandelenmarkt, de banken, de grote beleggingsfondsen en grote bedrijven in eigen land. Eens per kwartaal behandelen Zingales en Sapienza ook een speciaal onderwerp, zoals recente ontwikkelingen in de huizenmarkt, de aandelenmarkt of in het geldsysteem. De data waar de Financial Trust Index op gebaseerd is komt van meer dan 1.000 willekeurig gekozen Amerikaanse huishoudens, die hebben meegewerkt aan een telefonische enquete die is uitgevoerd door het bedrijf Social Science Research Solutions.

In de index wordt vertrouwen omschreven als: ''de verwachting dat een persoon of organisatie handelt in het belang van de klant en daarbij de klant tenminste niet zal schaden''. Vertrouwen is bij alle interactie tussen mensen en bedrijven essentieel, maar me name in het financiële systeem, waar mensen hun inkomen en vergaarde spaartegoeden toevertrouwen aan een ander in ruil voor bepaalde beloftes en waarin banken opereren volgens een fractioneel systeem. De Financial Trust Index wordt gefinancierd door de University of Chicago Booth School of Business en de Kellogg School of Management en zou daarmee neutraal moeten zijn ten aanzien van de financiële markten.

23% van de Amerikanen heeft vertrouwen in financiële systeem

Uit de laatste update van de Financial Trust Index blijkt dat slechts 23% van de Amerikanen in december 2011 nog vertrouwen had in het Amerikaanse financiele systeem en dat het vertrouwen in de banken nog steeds blijft afnemen. De overige vertrouwenscijfers, ten aanzien van de aandelenmarkt, de beleggingsfondsen en de grote bedrijven, stabiliseren enigszins op een zeer laag niveau dat vergelijkbaar is met het niveau in de eerste maanden van de grote financiële crisis (eind 2008, begin 2009). Paolo Sapienza merkt op dat vooral het vertrouwen in banken is weggezakt, van 37% in juni 2011 naar 30% in december. Het vertrouwen in beleggingsfondsen kwam volgens de laatste peiling uit op 30%, terwijl het vertrouwen in de grote bedrijven en aandelenmarkten nog veel lager is met respectievelijk 16% en 15%.

Van alle ondervraagden gaf maar liefst 62% aan zichzelf 'kwaad' of 'zeer kwaad' te maken over de huidige toestand van de economie in de VS. ''Dit percentage is het hoogste dat is gemeten in de Financial TrustIndex sinds maart 2009'', aldus Sapienza. Om even in herinnering te roepen, rond die tijd stonden de beurzen wereldwijd op een absoluut dieptepunt en was de paniek behoorlijk groot.

Laatste peiling van de Financial Trust Index, data van december 2011

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo