Gazprom reikt Cyprus helpende hand toe

Vertegenwoordigers van het Russische bedrijf stuurden dit voorstel zondagavond naar het kantoor van de Cypriotische president Nicos Anastasiades, zo berichtte Sigma TV. In het voorstel van Gazprom staat dat het bedrijf de herstructurering van de banken wil financieren, in ruil voor substantiële controle over de gasvoorraden van Cyprus. Als het land met de deal van Gazprom akkoord gaat hoeft het niet bij de EU aan te kloppen voor een bailout pakket.

De EU bood een reddingspakket aan van €10 miljard, met als voorwaarde dat Cyprus zelf €5,8 miljard weghaalt bij spaarrekeningen. Aanvankelijk zou dat 6,75% zijn voor spaarders beneden de €100.000 en 9,9% voor alle bedragen boven deze grens. Aan die percentages kunnen nog wijzigingen worden aangebracht.

Volgens Newsit was de Cypriotische president Anastasiades niet ontvankelijk voor het voorstel van Gazprom. De site heeft dat veomen uit een anonieme bron dicht bij de president. “De president zal het plan van Gazprom niet bespreken, omdat hij een oplossing zoekt die afkomstig is van de EU”, zo verklaarde de anonieme bron.

Kort na de weigering van het voorstel van Gazprom liet Anatoly Aksakov, hoofd van de Associatie van Regionale Banken van Rusland, weten dat het Cypriotische bankenstelsel niet betrouwbaar meer is en dat Russen kun geld daar beter weg kunnen halen. “Wij geloven dat de status van Cyprus als een geschikte plek om spaargeld te stallen, ondermijnd zal worden als het Cypriotische parlement het voorstel kiest van de Eurogroep”, aldus Aksakov.

Het parlement van Cyprus heeft haar besluit uitgesteld, omdat er nog discussie gevoerd wordt over hoe de lasten voor spaarders verdeeld moeten worden. Zo lang men daar inte nog niet uit is kan de regering de noodlening van €10 miljard nog niet accepteren.

Gazprom is de grootste gasproducent van de wereld en is tevens het grootste Russische bedrijf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.