Tot voor de kredietcrisis werd de depositofaciliteit alleen gebruikt als een bank voor korte termijn in het bezit was van een liquiditeitsoverschot. Wanneer een bank voor een langere periode in het bezit is van een overschot dan wordt dat normaliter uitgezet in de markt omdat de depositorente van de ECB lager is dan de marktrente. Door de enorme onrust op de financiële markten zijn banken echter huiverig om geld uit te lenen en zetten het liever weg bij de depositofaciliteit van de ECB. Tussen afgelopen vrijdag en maandag steeg het bedrag dat is weggezet bij de depositofaciliteit met €10 miljard en over de afgelopen maand steeg het gebruik van de faciliteit met €118 miljard. Hiermee is het gebruik van de depositofaciliteit op het hoogste niveau gekomen sinds augustus 2010. 
Niet alleen door de sterke groei van het gebruik van de depositofaciliteit blijkt dat de liquiditeit in de kredietmarkt opdroogt. Ook de LIBOR-rente stijgt al bijna 40 achtereenvolgende dagen. De LIBOR-rente (de rente op inteationale interbancaire leenmarkt) is de basisprijs 
voor geld die in totaal voor zo’n $350 biljoen aan uitstaande contracten beïnvloedt. Uit de stijging van de LIBOR-rente valt op te maken dat banken elkaar een hogere risicopremie rekenen en dat duidt op een gebrek aan vertrouwen. 
Bronnen:

“Europe Facts, Not Fiction: Usage Of ECB Deposit Facility Goes Parabolic, Sov CDS Wider Across The Board”

“European Scramble To ECB Safety At Highest In Over A Year As ECB Deposits Surge To €167 Billion”
http://www.zerohedge.com/news/european-scramble-ecb-safety-highest-over-year-ecb-deposits-surge-%E2%82%AC167-billion