Geen garanties voor Ierse pensioenspaarders

Vergelijkbaar met Cyprus werd de 'bail-in' strategie gehanteerd, waarbij vermogende spaarders gedwongen worden mee te delen in het verlies. Afgelopen weekend stond er in een Ierse krant het onderstaande nieuwsbericht, waaruit op te maken valt dat de zogeheten approved retirement funds (ARF's) in zijn geheel buiten het garantiestelsel vallen. Een groot aantal gepensioneerden kreeg dan ook de schrik van hun leven toen ze van het nieuws op de hoogte gebracht werden. De krant vertelt het verhaal van een 69-jarige man, die waarschijnlijk €450.000 aan spaargeld kwijt is. Hij hoopte op een compensatie van €100.000, maar de centrale bank van Ierland wist hem te vertellen dat pensioenvermogens niet onder het garantiestelsel vallen.

“De centrale bank lijkt een dubbele standaard te hanteren”, aldus het Ierse parlementslid Stephen Donnelly. “Men staat toe dat gepensioneerden alles kwijt zijn in de liquidatie van de Anglo Irish Bank, terwijl er sinds 2008 in totaal meer dan €22 miljard is uitgekeerd aan houders van niet-gegarandeerde obligaties. Ik werk met een gepensioneerde die zijn hele pensioen kwijt is geraakt. Hij krijgt zelfs de maximale compensatie van €100.000 uit het garantiestelsel niet. Dat mag niet zo blijven”.

Uit onderzoek van het Ierse ministerie van FinanciĆ«n blijkt dat er op een Ierse 'approved retirement fund' gemiddeld iets meer dan €127.000 staat, terwijl altijd gedacht werd dat deze pensioenrekeningen alleen gebruikt werden door zeer vermogende spaarders. De Eurogroep en de ECB hebben in het geval van Cyprus al laten doorschemeren dat spaarders in de toekomst vaker aangeslagen zullen worden als een bank in de problemen komt en gered moet worden.

Artikel via SilverDoctors

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.