Dat blijkt uit de laatste cijfers die gisteren door het 'U.S. Department of Housing and Urban Development' naar buiten werden gebracht. Het aantal nieuw verkochte huizen kwam in de maand september uit op een geannualiseerd aantal van 313.000, een kleine verbetering ten opzichte van de vorige maand (+5,7%), maar marginaal lager dan dezelfde maand van 2010 (-0,9%). Op basis van deze aantallen lijkt de situatie niet te verslechteren, maar als we iets verder kijken zien we dat de median home price – de middelste waarde van alle verkochte huizen – nog verder is weggezakt tot $204.400.

In de onderstaande grafiek, die de median home price weergeeft van december 2008 tot en met september 2011, zien we hoe slecht het gesteld is met de markt voor nieuwe woningen. We staan op het punt het oude dieptepunt van oktober vorig jaar te doorbreken, waarbij er in het huidige tempo van huizenverkopen voor 6,2 maanden aan voorraad is. Het stuwmeer van onverkochte woningen levert twee problemen op: enerzijds geeft het negatieve prijsdruk, anderzijds remt het de bouw van nieuwe woningen en de werkgelegenheid die dat oplevert.

Volgens Zero Hedge levert de daling van de huizenprijzen in september de grootste 3-maandelijkse daling op die ooit is gemeten in de VS. Dit geeft aan dat de markt voor nieuwbouw woningen op dit moment erg zwak is. Analisten die eerder al een bodem voorspelden kunnen binnenkort dus weer een nieuwe voorspelling doen. De onderstaande grafiek laat de verandering van de huizenprijzen per kwartaal zien, beginnend bij het jaar 1964. De groene lijnen maken duidelijk dat er binnen de vrij ruime bandbreedte een neerwaarts trend zichtbaar is.