Op zaterdag 20 september organiseerde Paul Buitink aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam het congres Geld voor de Toekomst. Met een groot aantal sprekers werd vanuit verschillende invalshoeken gekeken naar bitcoin, geld, goud en aanverwante onderwerpen. Ook Teunis Brosens van ING gaf een presentatie, waarin hij enkele hardnekkige misverstanden over geldschepping en de werking van banken probeert recht te zetten. De presentatie van Brosens geeft een min of meer chronologische weerspiegeling van de evolutie van het geldsysteem.

Teunis Brosens beschrijft dat geld in de basis ontstond uit krediet en dat het van daaruit ontwikkeld is tot briefgeld, muntgeld en digitaal geld. In een kort college over geldcreatie laat hij stap voor stap zien welke veranderingen er plaatsvinden op de balans van banken en particulieren bij de aanschaf van een huis. Volgens Teunis Brosens zijn schulden niet erg, zo lang het maar productief en met mate gebruikt wordt. Een nuchtere en heldere conclusie, ware het niet dat ook de Nederlandse bankensector er niet in geslaagd is de leenwoede van de Nederlandse consument te temmen. Denk bijvoorbeeld aan onze enorme private schuld, veroorzaakt door het rijkelijk verstrekken van hypotheekleningen…

Over Bitcoins is Brosens redelijk sceptisch. Hij benadrukt dat de geldhoeveelheid relatief constant is, waardoor prijzen sterk kunnen schommelen. In een op krediet gebaseerd geldsysteem kan het aanbod van geld stijgen en dalen met de behoefte aan krediet in de economie. Dat geeft volgens de bankier van ING meer prijsstabiliteit.