Deutsche Bank hoeft niet op steun te rekenen van de koninklijke familie van Qatar, zo schrijft de Britse krant Express op basis van verschillende bronnen. Dat is opmerkelijk, aangezien de koninklijke familie van de oliestaat volgens Bloomberg vorige week nog van plan was haar belang in de bank uit te breiden van 10 naar 25 procent. Daarmee is de familie de tweede grootste aandeelhouder in de bank.

hamad_bin_jassimDeutsche Bank had gehoopt dat sjeik Hamad Bin Jassim Bin Jabr al-Thani uit Qatar de bank te hulp zou schieten met een nieuwe kapitaalinjectie, maar dat blijkt vooralsnog uiterst onzeker. De sjeik zou zich zorgen maken over de lange-termijn strategie van de bank. Twee jaar geleden investeerde de koninklijke familie van Qatar nog een bedrag van €1,75 miljard, toen de koers van het aandeel Deutsche Bank nog op €29,20 stond. Het aandeel van Deutsche Bank is dit jaar bijna gehalveerd en staat op het moment van schrijven op €12,28.

Miljardenclaim

Door de miljardenclaim uit de Verenigde Staten moet de bank geld ophalen bij beleggers, maar dat blijkt geen gemakkelijk opgave. Vorige week haalde de bank in twee dagen tijd nog $4,5 miljard op via de Amerikaanse obligatiemarkt, weliswaar tegen een twee keer zo hoge rente als een jaar geleden. Mogelijk moet de bank ook nieuwe aandelen uitgeven om haar eigen vermogen aan te sterken. Dat zal lastiger worden als de belangrijkste geldschieter uit Qatar de portemonnee gesloten houdt.