Goldman Sachs voorziet een derde crisis

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

Het is het intrappen van een open deur, maar toch: Het gaat niet goed met de wereldeconomie. Nog onlangs kwam het IMF bij monde van mevrouw Lagarde met alarmerende commentaren naar buiten. Als beleidsmakers niet oppassen en ondoordachte besluiten nemen, dan kan de wereld zomaar in een recessie wegzakken. Een bijzonder punt van aandacht van mevrouw Lagarde waren de opkomende markten. Die staan er beroerd voor. Na jaren van nagenoeg ongeremde groei, lijken ze nu terug bij af. De groei zwakt af en de uitstroom van vreemd vermogen neemt onheilspellende vormen aan.

emerging-marketsDe zorgen van het IMF en mevrouw Lagarde worden breed gedeeld, niet in de laatste plaats door de bankiers van Goldman Sachs. Volgens hen kan het wel eens fundamenteel misgaan! In een recent rapport zetten ze een aantal onrustbarende ontwikkelingen op een rijtje. Ze noemen de zwakker wordende groei van de opkomende markten, ze wijzen op de lage prijzen voor grondstoffen en op de mogelijke verhoging van de rente in de VS. Al die zaken vormen in hun ogen een rechtstreekse bedreiging voor het huidig prijsniveau op de internationale financiële markten. Voor hen is dit alles niet minder dan de derde fase in de financiële crisis die begon in 2008.

Derde fase in wereldwijde financiële crisis

In 2008 stortte de huizenmarkt in de VS in met alle nare gevolgen van dien. In 2010 landde de schuldencrisis in Europa en nu ziet het er naar uit dat de opkomende markten de nieuwe bron van ellende zijn. Zoals gezegd zijn de opkomende markten de afgelopen maanden geraakt door een uitstroom van investeringen. Geruchten dat de rente in de VS omhoog zou gaan deed beleggers besluiten uit grondstoffen te stappen. Die grondstoffen zijn echter wel de levensader voor de economieën van veel opkomende markten!

em-wave-global-crisis

Neergang opkomende markten is derde fase wereldwijde financiële crisis 

Het instorten van de prijzen voor grondstoffen verbindt de derde fase met de eerste. Toen de huizenmarkt instortte in de VS, zorgde een extreem lage rente voor een sterke groei van de kredietverlening en een dito opbouw van schulden in de opkomende markten, in het bijzonder in China. Al die kredieten zijn echter niet steeds verstandig aangewend. Een vertragende economie impliceert dat er problemen ontstaan om de rente en aflossing te betalen. Die vertraging van de groei wordt nog in de hand gewerkt door de transformatie van een investering georiënteerde naar een consumenten georiënteerde Chinese economie. Er wacht een land als China een lange periode van zeer pijnlijke aanpassingen, aldus Goldman Sachs.

Kapitaalvlucht opkomende markten

Terwijl de opkomende markten een periode van lage groei tegemoet lijken te gaan, beginnen centrale bankiers in de ontwikkelde landen steeds nadrukkelijker na te denken om de rente te verhogen. Daardoor gaat het rendement op vellige beleggingen als staatsobligaties omhoog. Dat ontneemt veel beleggers de noodzaak om hun beleggingen naar de opkomende markten te brengen. Een risicovolle zoektocht naar rendement is overbodig. Dat maakt het moeilijker voor bedrijven in de opkomende markten om zich te herfinancieren of om grote projecten te financieren. Uiteindelijk echter is naast de opkomende markten ook de wereldeconomie het slachtoffer!

Het probleem is volgens Goldman Sachs dat de diverse fases in de crisis voortdurend op elkaar ingrijpen. De crisis in de opkomende markten vormt een rechtstreekse bedreiging voor het prille herstel in Europa. Eerder deed het oplaaien van de schuldencrisis het herstel in de Verenigde Staten nagenoeg teniet! De huidige derde fase is volgens Goldman Sachs waarschijnlijk ook de laatste. Die zal echter voort etteren totdat ook in de ‘emerging markets’ alle schulden zijn verwerkt en verliezen genomen. De kosten daarvan zullen hoog zijn, ook voor de rest van de wereld!

Cor Wijtvliet

Hoofdredacteur Beurshalte.nl

goldman-sachs-derde-recessie

Opkomende markten worden nu ook hard getroffen door financiële crisis

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders