Goud bereikte gisteren de $1.500 per troy ounce. De goudprijs blijft in lijn met de constante berichtgeving over de escalerende fiscale situaties van verschillende landen stijgen. De Griekse solvabiliteit werd afgelopen week opnieuw in twijfel getrokken. Daaaast trok de kredietbeoordelaar Standard&Poor’s afgelopen maandag ook de fiscale houdbaarheid van de Verenigde Staten in twijfel. S&P stelde het vooruitzicht op de Amerikaanse kredietwaardigheid negatief bij. De Verenigde Staten hebben nog steeds de allerhoogste kredietwaardigheid, in vakjargon AAA, maar moet rekening houden met een afwaardering als het niet heel snel fiscaal orde op zaken stelt. Dit jaar bedraagt het begrotingstekort meer dan $1.500 miljard.

 

Kitco goud $1.500

 

Omdat de bedragen van de goudprijs en het Amerikaanse begrotingstekort zoveel gelijkenis vertonen kunnen we een simpele berekening maken. De Verenigde Staten zou met het tekort van 2011 precies 1.000.000.000 (één miljard) troy ounces goud kunnen kopen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Afgelopen jaar werd er 2,689 ton goud gemijnd, oftewel 86.454.039 (86 miljoen) troy ounces. De VS zou anders gezegd met het tekort meer dan 11X de jaarlijkse hoeveelheid gemijnd goud kunnen opkopen.

 

De $1.500 per troy ounce bleek een belangrijke psychologische grens. De doorbraak van de grens was zelfs voor de NOS reden genoeg om melding te maken van de historische goudprijs.

 

Goud door $1,500 Intraday