“Goudprijs gaat naar $1.400 bij handelsoorlog”

De goudprijs kan bij een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China dit jaar naar $1.400 per troy ounce stijgen, zo verklaarde analist Rick Rule van Sprott US Holdings tegenover Bloomberg. Hij ziet de oplopende spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld als een potentieel risico voor de dollar, waardoor meer beleggers hun toevlucht zullen zoeken in een alternatieve veilige haven als goud.

De mogelijkheid van een handelsconflict zorgden de laatste dagen voor meer volatiliteit op de aandelenmarkt, omdat het nog onduidelijk is hoeveel hinder bedrijven in de Verenigde Staten en China zullen ondervinden van wederzijds importheffingen. Trump kondigde vorige maand maatregelen aan om de dumping van goedkoop staal en aluminium uit het buitenland tegen te houden en lijkt nu plannen te hebben om nog meer Chinese goederen met een heffing te belasten. China heeft vooralsnog terughoudend gereageerd, maar heeft wel duidelijk gemaakt dat ze de financiering van de Amerikaanse staatsschuld kan afbouwen door minder staatsobligaties te kopen.

Dit soort maatregelen en uitspraken uit beide landen zorgen niet alleen voor meer onzekerheid op de aandelenmarkt, maar ook op de obligatiemarkt. Rick Rule zei daar het volgende over:

“In de 40 jaar dat ik betrokken ben bij de goudmarkt was de belangrijkste indicator voor de goudprijs het internationale vertrouwen in de Amerikaanse dollar en in het bijzonder het vertrouwen in de Amerikaanse 10-jaars Treasury. Het feit dat de Verenigde Staten tot het punt zijn gekomen dat ze zich gaan bezighouden met een handelsoorlog zonder winnaars is bij mensen binnengekomen als iets dat slecht is voor de hele wereld, niet alleen voor de Verenigde Staten. Het risico van een niet te winnen handelsoorlog is zeker een reden tot zorg.”

Hoge schulden

Volgens Rick Rule zijn de hoge publieke en private schulden in de Verenigde Staten en alle ongedekte toekomstige verplichtingen die de Amerikaanse overheid heeft, zeker in verhouding tot de binnenlandse besparingen en investeringen, redenen om je zorgen te maken over de toekomstige koopkracht van de Amerikaanse dollar. Tegelijkertijd zal het stijgende inkomen in opkomende Aziatische economieën een impuls geven aan de vraag naar goud.

Eind vorig jaar presenteerde Trump langverwachte belastinghervormingen, die een impuls moeten geven aan de economie. Deze stimuleringsmaatregelen zullen het begrotingstekort en de staatsschuld verder laten oplopen, wat zeer waarschijnlijk meer inflatie zal veroorzaken. Ook dat zou positief kunnen uitpakken voor de goudprijs. Een stijging naar $1.400 per troy ounce zou het hoogste niveau in dollars betekenen in vijf jaar tijd.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo