De goudprijs is deze week gestegen naar een nieuwe all-time high ten opzichte van een andere belangrijke grondstof in de wereld, namelijk olie. Op het moment van schrijven krijg je meer dan 46 vaten ruwe olie voor een troy ounce goud, een niveau dat zelfs in de financiële crisis van 2008 en de oliecrisis van 1973 niet bereikt werd. Dat de verhouding tussen deze twee belangrijke grondstoffen zo extreem is uitgeslagen ten gunste van goud suggereert een grote onzekerheid over de stand van de wereldeconomie.

De olieprijs zakte deze week naar het laagste niveau sinds 2003, omdat olieproducerende landen het niet eens kunnen worden over het beperken van de productie. Daar komt bij dat er door de vertraging van de wereldeconomie minder vraag is naar het zwarte goud. Sinds juni 2014 daalde de prijs van een vat Western Texas Intermediate (WTI) olie met 73%.

Ondertussen zit goud juist in een opwaartse trend, omdat het edelmetaal profiteert van een wereldwijde vlucht naar veiligheid. Onzekerheid over de groei van de wereldeconomie, een Amerikaanse centrale bank die mogelijk afziet van eerder geplande renteverhogingen en de oplaaiende bankencrisis maken het edelmetaal weer aantrekkelijk als veilige haven. De goudprijs steeg dit jaar in euro’s met 12,4%, terwijl de prijs in dollars zelfs met 17,7% omhoog schoot. In beide valuta bereikte goud de hoogste koers in een jaar tijd.

gold-to-oil-ratio-historical-chart-2016-02-11-macrotrends

Goud/olie ratio stijgt naar recordhoogte (Bron: Macrotrends)

Historisch hoge goud/olie ratio

Volgens Deutsche Bank moeten we terug naar het einde van de negentiende eeuw om een vergelijkbare goud/olie ratio te vinden. De olie-industrie begon zich toen razendsnel te ontwikkelen, waardoor het aanbod van ruwe olie destijds veel groter was dan de vraag. Rond deze periode stond de prijs van goud toevallig ook relatief hoog.