Grafiek: De financiële generatiekloof in Nederland

De volgende grafiek brengt zeer treffend de financiële generatiekloof in Nederland in beeld. De vruchten van de stijgende huizenprijzen zijn geplukt door de oudere generatie, terwijl de onderwaarde geconcentreerd is bij de jongere generatie huizenbezitters. De grafiek is afkomstig uit een document van de Nederlandsche Bank dat hoort bij het afscheidssymposium van oud ING-topman Jan Hommen.

Onderwaarde versus overwaarde op de woningmarkt

Deze grafiek geeft de financiële generatiekloof van Nederland weer (Bron: DNB)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

5 gedachten over “Grafiek: De financiële generatiekloof in Nederland

 • 1 oktober 2013 om 15:27
  Permalink

  Het is niet heel raar dat oudere mensen (die langer hebben kunnen aflossen) meer overwaarde hebben. Deze grafiek is op zichzelf geen bewijs voor een uitzonderlijke situatie.

  Beantwoorden
  • 8 oktober 2013 om 15:28
   Permalink

   Wel degelijk bewijs de dakgoot. Eenieder die vanaf eind jaren ’80 tot 2007 een huis kocht wist niet eens dat het woord onderwaarde bestond. Inmiddels hebben de jongere generaties, die zo onfortuinlijk zijn geweest om de afgelopen tien jaar een huis te kopen op de harde manier kennis gemaakt met dalende huizenprijzen.

   Beantwoorden
 • 1 oktober 2013 om 18:16
  Permalink

  Dit zou in de toekomst wel eens ver naar beneden bij gesteld moeten worden, Ik ga er maar van uit dat de ballon nog erg vol zit, dus er kan nog genoeg lucht uit.

  Beantwoorden
 • 2 oktober 2013 om 09:19
  Permalink

  @De dakgoot, dit is geen grafiek op basis van de hoeveelheid hypotheek op een huis. Deze grafiek is mijn inziens gewoon gebaseerd op de waarde van woning. Dus is juist een erg goed en sterk bewijs van deze scheefgroei.

  Beantwoorden
  • 8 oktober 2013 om 16:46
   Permalink

   Deze grafiek schetst precies het probleem dat de nieuwe generatie heeft. Ze willen die schulden niet langer op zich nemen, hoe goedkoop het krediet ook is. Ik zag vandaag een grafiek die laat zien dat men ook in de VS steeds minder bereid is om geld te lenen. Zo kan dit schuldensysteem niet in leven blijven.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met FINST, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders