Grafiek: Geldgroei en economische groei

Onderstaande grafiek laat de ontwikkeling van het Amerikaanse GDP zien (zonder inflatiecorrectie), samen met de M3 geldhoeveelheid. De M3 geldhoeveelheid wordt sinds 2006 niet meer bijgehouden door de St. Louis Fed, naar eigen zeggen omdat deze data weinig toegevoegde waarde heeft. Gelukkig kan de M3 aan de hand van andere data nog wel opnieuw berekend worden en er zijn mensen de dat precies bijhouden. Op de website Nowandfutures een doorlopende en complete datareeks te vinden van de M3 geldhoeveelheid. Door deze data te combineren met de data van het nominale Gross Domestic Product (GDP) van de St. Louis Fed komt de volgende grafiek tevoorschijn.

De M3 geldhoeveelheid blijkt hetzelfde patroon te volgend als het GDP, ook de absolute aantallen in miljarden dollars blijken op dezelfde schaal weergegeven te kunnen worden! Ook valt me op dat de geldhoeveelheid eerst langzamer en daaa sneller groeit dan het GDP. Hoe lang is dat vol te houden?

Economische groei is geldgroei (?)

Deze opvallend sterke correlatie brengt me bij de conclusie dat het GDP veel meer zegt over geldgroei dan over de economische activiteit in een land. Als de media berichten over economische groei is het dus goed om deze grafiek in het achterhoofd te houden, het zegt meer over geldgroei dan over daadwerkelijke (productieve) economische activiteit. 

Economische groei is geldgroei?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.