Aandelen van Italiaanse banken als Monte Dei Paschi en Banca Carige hebben de afgelopen twaalf maanden ongeveer driekwart van hun waarde op de beurs verloren, terwijl de index van Europese bankaandelen in dezelfde periode ‘slechts’ met een kwart gedaald is. De ECB maakt zich zorgen over de buffers van Italiaanse banken, omdat deze relatief veel slechte leningen op de balans hebben staan. De vijf grootste banken van het land hebben gezamenlijk ongeveer €120 miljard aan slechte leningen in de boeken staan.

italiaanse-banken

Italiaanse banken doen het veel slechter dan de Europese index van bankaandelen (Bron: Bloomberg)

Men spreekt van een slechte lening als de betalingsachterstand groter is dan negentig dagen. De bank moet dan voorzorgsmaatregelen nemen en extra geld opzij zetten voor het geval een lening niet terugbetaald wordt en deze van de bankbalans afgeschreven wordt. Italiaanse banken zouden eigen hun kapitaalbuffers moeten uitbreiden, maar dat is vandaag de dag een lastige opgave. Beleggers zijn zich meer dan een aantal jaar geleden bewust van de risico’s van converteerbare obligaties (coco’s). Tegelijkertijd worden spaarders door de verdere daling van de rente in de verleiding gebracht hun geld van de spaarrekening te halen en om te zetten in aandelen, edelmetalen of andere tastbare bezittingen.

In juni 2014 wist Monte Dei Paschi nog $8,7 miljard op te halen met twee aandelenemissies, terwijl de marktwaarde van de bank vandaag de dag minder dan 30% is van alle nieuwe aandelen die toen uitgeschreven zijn. Het is dan ook geen verrassing dat de ECB een aantal weken geleden in gesprek is gegaan met de Italiaanse overheid over het opkopen van slechte leningen van Italiaanse banken.