Grafiek: Meer indexfondsen dan aandelen

Er zijn vandaag de dag meer indexfondsen dan Amerikaanse aandelen om in te beleggen, zo schrijft Bloomberg. Sinds 1995 daalt het aantal beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten, terwijl het aantal indexfondsen de laatste jaren exponentieel is toegenomen. Beleggers willen hun kosten laag houden en verschuiven daarom vermogen van actief beheerde beleggingsfondsen naar indexfondsen en trackers (ETF’s).

De populariteit van ETF’s is voor een belangrijk deel te verklaren door de opkomst van zogeheten smart beta fondsen. Dat zijn intelligente trackers die een mandje aandelen volgen op basis van bepaalde criteria, zoals een lage volatiliteit, een gunstige koers/winst verhouding of een hoog dividend. Dit soort slimme trackers vormen voor veel beleggers de gulden middenweg, omdat ze aanzienlijk goedkoper zijn dan actief beheerde beleggingsfondsen en meer flexibiliteit bieden dan een S&P 500 indexfonds.

Volgens cijfers van Bloomberg hadden zogeheten smart beta fondsen eind vorig jaar een marktaandeel van 23% in de totale markt van ETF’s. De afgelopen drie jaar voegden beleggers netto $1,4 biljoen toe aan trackers die minder dan 0,5% kosten in rekening brengen, terwijl ze $900 miljard weghaalden uit fondsen die meer dan 0,5% op jaarbasis kosten.

etf-versus-stocks

Er zijn meer indexfondsen dan aandelen in de VS (Bron: Bloomberg)

smart-beta-etf

Beleggers geven voorkeur aan ETF’s met lage kosten (Bron: Bloomberg)

platinum-palladium-ratio

Palladium weer bijna even duur als platina (Bron: Infomine.com)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders