Grafiek: Verkoop staatsobligaties en koop goud

Uiteraard is ook de RSI maar gewoon een indicator die er wel eens naast kan zitten. Toch heeft de praktijk uitgewezen dat financiƫle activa telkens op en neer schommelen tussen onderwaardering en overwaardering. De RSI-index kan het sentiment rochom een bepaalde belegging meten en aan de hand daarvan vaststellen wat de meest en minst populaire beleggingen waren over een bepaalde periode.

Onderstaande grafiek geeft de RSI-index van diverse aandelen, indices, obligaties, grondstoffen en valuta weer over de afgelopen 14 dagen. De grafiek is afkomstig van Global Macro Monitor en is gebaseerd op de situatie van vrijdag 19 april 2013. De kleurtjes spreken voor zich: een hoge RSI weerspiegelt een belegging die 'overkocht' is, terwijl de lage RSI hoort bij beleggingen die juist niet populair waren en zodoende 'oververkocht' zijn. Ervan uitgaande dat er een cyclische patroon bestaat tussen onderwaardering en overwaardering zou je op basis van deze grafiek concluderen dat Amerikaanse staatsobligaties (10-jaar en 30-jaar), de Japanse Nikkei index en aardgas momenteel niet interessant zijn. Goud, maar ook grondstoffen als koper en olie, zijn daarentegen bijzonder gunstig gewaardeerd tegen de koers van afgelopen vrijdag.

Uiteraard kan de over- of onderwaardering van een belegging nog wat langer aanhouden. Het is dus goed mogelijk dat Amerikaanse staatsobligaties ook de komende weken het nog beter zullen doen dan goud. Maar als we de voorspellende waarde van de RSI-index mogen geloven is dit een gunstig instapmoment voor goud.

Disclaimer: Marketupdate geeft geen direct beleggingsadvies, maar presenteert de informatie die naar onze mening interessant is voor beleggers in goud en zilver. Doe als belegger je eigen onderzoek en trek zelf conclusies. Rendementen die in het verleden behaald zijn bieden nooit een garantie voor de toekomst.

Goud is ondergewaardeerd, terwijl Amerikaanse Treasuries volgens de RSI-index overgewaardeerd zijn (Bron: Global Macro Monitor)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.